Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn till lesbiska mår bra

Annons

Svar till En kvinna:

Lagen om lesbiska pars rätt till insemination beräknas träda i kraft i juli. Signaturen En kvinna kände rädsla för den "faderlösa generationen". Vilka barn syftades det på? Barn med ensamstående, familjer med frånvarande fäder, missbrukarfamiljer, skilsmässofamiljer?

Kärnfamiljstänkandet är på upphällningen. Många barn växer upp utan två föräldrar. Mamma, pappa, barn i lycklig kärnfamilj, är inte längre det enda rätta i vårt samhälle.

Ska ensamstående mammor behöva avsäga sig sitt föräldraskap eller tvingas anställa en pappa? Nej, självklart inte, för vem har rätt att säga att den ensamstående mamman inte är en bra förälder även om det inte finns en pappa med i familjen.

Även oro för att dessa barn skulle bli deprimerade och självmordsbenägna tas upp som anledning till att insemination inte borde vara laglig för lesbiska. Vad är det för undersökning du hänvisar till?

Det finns forskning som visar att barn som växer upp med samkönade föräldrar inte mår sämre än barn med heterosexuella föräldrar. Barnen är överlag mer efterlängtade än andra barn.

Barn till lesbiska finns redan i Sverige. Skillnaden är att lesbiska kvinnor inte behöver fly landet för att bli inseminerade. Lagen kommer att underlätta för barnen. De kommer att automatiskt få rätt till båda sina föräldrar.

Längtan efter barn har inget med den sexuella läggningen att göra.

Kanske blir det fler barn med lesbiska föräldrar, kanske inte, men en sak är säker, ingen blir automatiskt förälder för att ha bidragit med spermier. En förälder är den som finns där för barnet.

DANIEL JUVAS

Mer läsning

Annons