Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn stressas till döds

Annons

- Jag har själv kommit i kontakt med flera barn som gjort försök och haft sådana tankar, fortsätter hon.

Skolsköterskorna i länet har studiedag och de har själva fått bestämma vad de tycker är viktigt att diskutera. Ett snabbt växande problem som sköterskorna identifierat bland skolbarnen är stress och följderna av stress: Koncentrationsstörningar, bristande impulskontroll, sömnproblem och depressioner.

Berndt Eckerberg, skolläkare i Leksand och Säter, hävdar att småbarnsföräldrarna den mest stressade gruppen i samhället i dag.

- Det är mycket olyckligt. Det är de första åren i livet som är viktigast för barnen. Har barnen stressade föräldrar så blir de själva stressade.

Enligt Eckerberg har stressnivån bland barn ökat under de senaste 20 åren och ökningen tilltar.

- Jag undrar om det inte håller på att galoppera nu.

Eckerberg säger att det är de barnen som har anlag för koncentrationssvårigheter som drabbas hårdast. Enligt honom är inte diagnoserna damp och adhd sjukdomar i klinisk mening, utan personlighetstyper som alltid funnits, personlighetstyper som i tidigare samhällsbildningar fick roller som passade både dem och samhället.

- Jag brukar säga åt de här barnen att "det är inget fel med dig, felet är att du måste gå i skolan. Du är inte konstruerad för det."

Vad kan man göra åt problemet, enligt dig?

- Vi måste satsa mer både på föräldrar och förskola, och alternativ till förskola. Som det är nu tvingas barnen mer eller mindre in i förskolan. De som vill ta det lugnare och vara hemma med barnen blir diskriminerade. Vi skulle behöva öppna förskolor och någon typ av föräldrapeng för dem som vill vara hemma.

Gunilla Ordéus åtknyter till effekterna av att antalet elever per lärare hela tiden stiger.

- Symptomen visar sig mera när man har större barngrupper och färre vuxna i skolan. De barn som har det lite svårt att koncentrera sig eller lite spring i benen hamnar i kläm. Omgivningen upplever dem som jobbiga.

Hon berättar att det största arbetet hon utför som skolsköterska är att i samråd med lärare och föräldrar ge stöd åt de mest utsatta barnen.

- Det är inte så att de kommer in och gråter. Men det kan vara något som har hänt, någon har dött, föräldrarna har separerat, konflikter i hemmet eller på skolan.

- De kan säga att de känner sig ledsna inuti, att "det är ingen som tycker om mig". Det finns också de som säger att de inte vill leva, att de ska gå ut i skogen och aldrig mer komma tillbaka eller lägga sig på vägen. De är väldigt medvetna trots att de är små.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons