Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Barn ser mer än vi tror"

Annons

Det var andra gången på kort tid som Viveka Enander från Göteborg föreläste för socialtjänsten i Falun. Förra gången hon var här stod kvinnan i centrum. Nu var det barnens tur.

Det handlar om barn som antingen själva är offer för misshandeln, eller vittnen till den.

- Det skapar ångest och osäkerhet. De vet aldrig när pappa ska få ett utbrott igen, säger Viveka Enander.

Hon har lång erfarenhet av kontakt med misshandlade kvinnor, bland annat genom kvinnojouren. Och hon upplever att myterna är många - om vem som slår, vem som blir slagen och om vad som är bäst för barnen i dessa familjer.

- Det är bra att vår lagstiftning har lyft fram pappans roll, men det är farligt att alltid tro att barn måste ha tillgång till båda sina föräldrar, säger Viveka Enander.

I dag är det svårt att hävda att barnet inte ska träffa sin pappa efter en skilsmässa, menar hon. Även om det till en början kanske vore det bästa, för det barn som levt med en misshandlande far.

- Man måste utgå från barnens behov. Ofta används barnen som budbärare mellan föräldrar i den här situationen. Ena dagen är det rosor, andra dagen är det dödshot.

Men innan det går så långt som till separation kan vägen vara lång och plågsam. Viveka vet, hon har träffat åtskilliga kvinnor som försökt. Länge.

Tre till fem gånger är genomsnittet för hur många försök en misshandlad kvinna gör att lämna sin man innan det sker definitivt.

- Det fel vi ofta gör som vänner är att vi inte orkar stötta längre om hon går tillbaka en gång. Det kan vara svårt att förstå varför hon inte bara kan gå, men det är resultatet av en lång nedbrytningsprocess, säger Viveka Enander.

Det kanske startar som en uppslukande förälskelse. Och när mannens svartsjuka börjar börjar ge sig till känna är det inte säkert att varningsklockorna ringer.

- Hon är kär och kanske upplever det som en aning smickrande i stället. Hon går helt upp i förhållandet, vänner försvinner och hon blir allt mer isolerad.

Detta är ett vanligt scenario, menar Viveka Enander. Med isolationen kommer den psykiska misshandeln och snart känner inte kvinnan att hon har något värde. Då är det svårt att stå upp för sig när den fysiska misshandeln börjar.

- Och vem ska hon vända sig till när hon har brutit kontakten med alla gamla vänner?

Färska siffror från en omfattande undersökning visar att 46 procent av alla svenska kvinnor någon gång har blivit slagen av en man.

Och vad är det för män som slår?

- Det kan vara vem som helst. Men det mest gemensamma för dem är att de är charmiga och trovärdiga.

- Många av de misshandlade kvinnorna jag har mött har sagt att de aldrig har varit så älskade som av den här mannen.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons