Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn sägs utnyttjas i Irakbombningar

Annons

En amerikansk general i Irak hävdade på tisdagen att upproret i landet tar sig nya former _ nu drar sig upprorsmakarna inte för att använda barn vid sprängdåd.

Enligt generalmajor Michael Barbero, biträdande chef för regionala operationer vid försvarsstaben i Pentagon, sade att ett fordon med två vuxna och två barn tilläts passera en vägspärr i Bagdad förra helgen. Strax efteråt ska de vuxna ha övergivit bilen och sprängt den _ med barnen kvar i baksätet.

Generalen såg det som ett tecken på att motståndarna använder en ny taktik, men påpekade att de amerikanska styrkorna bara har noterat ett tillfälle då barn utnyttjats vid bombdåd.

Användningen av kemiska bomber har ökat; tre klorinbomber sprängdes den gångna helgen. Sammanlagt har sex sådana bomber sprängts sedan januari.

Enligt Barbero har den ökade närvaron av amerikanska soldater och irakiska säkerhetsstyrkor i Bagdad gett visst resultat. Morden och avrättningarna av civila har minskat. Han hävdade att hundratals familjer har återvänt till huvudstaden och tipsen från allmänheten om var det finns rebellaktivitet har aldrig varit så många som nu.

Barbero gjorde sitt uttalande på fyraårsdagen av Irakinvasionen, vid en tidpunkt när kongressen överväger att ge tidsramar för när president George|W Bush ska ha tagit hem soldaterna.

Den amerikanska regeringen planerar att öka antalet soldater med 21|500 i Bagdad och provinsen al-Anbar, de områden där det förekommer mest våld. Tillsammans med underhållspersonal blir det totalt uppåt 30|000 fler. Målet med ökningen är enligt försvarsminister Robert Gates att upprätta tillräcklig säkerhet för att ge den irakiska regeringen andrum att göra politiska och ekonomiska framsteg.

En irakisk armékälla uppgav på tisdagen att 39 personer som betecknas som terrorister har dödats i strider med irakiska säkerhetsstyrkor i provinsen al-Anbar. Sju rebeller sades ha gripits.

I en shiadominerad stadsdel i södra Bagdad dödades sju personer när fyra granater slog ned.

TT

Mer läsning

Annons