Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn oskyddade på fritiden

Annons

I Borlänge är skol- och dagisbarn försäkrade under skoltid och på väg till eller från skolan. De är försäkrade för skador som beror på olyckor, men inte för medfödda fel eller olika sjukdomar.

- Det flesta olyckor i skolan händer på raster eller på gymnastiken. Och de vanligaste skadorna är tandskador eller skador på händer och fötter, berättar Kaija Jänkä, personskadereglerare på Folksam som har de flesta av länets skolbarn försäkrade.

När det gäller medicinsk invaliditet är Borlängebarnen försäkrade för upp till 15 eller 30 prisbasbelopp (ett prisbasbelopp är 39 300) beroende på grad av invaliditet.

Det innebär att för en skada som uppskattas till tre procents invaliditet, till exempel ett amputerat finger, ersätts barnet med 17 685 kronor. Om barnet skulle bli totalförlamat och invaliditetsgraden 98 procent, skulle ersättningen bli 1 155 420 kronor.

Detta gäller om olyckan händer på skoltid för barn i Borlänge, Leksand, Rättvik, Mora och Falun. Händer det på fritiden får de ingen ersättning, om föräldrarna inte har en privat försäkring.

Men även i de kommuner som har sina barn heltidsförsäkrade är inte försäkringen heltäckande, eftersom den inte ersätter vid sjukdom.

- Skulle mitt barn drabbas av glutenintolerans eller diabetes får jag ingen ersättning för merkostnad från skolförsäkringen, säger Kaija Jänkä.

Många är mer noga med att försäkra sin bil än sina barn, enligt Urban Hagström som är marknadsområdeschef på Folksam i Borlänge.

- Vi är vana att tro att samhället tar hand om allt, säger han.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons