Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Barn och äldre drabbas av nedlagd tandvård i Fredriksberg

Annons

Tandhygienist Katarina Karlsson är ensam anställd på kliniken. Hon tänker spontant på konsekvenserna för barnen och de äldre över 65, de patientgrupper som utnyttjar Fredriksbergs tandvårdsklinik.

- För dem blir det ju tufft, säger hon uppgivet.

Hon uppskattar att det är ungefär 250 barn och kanske lika många äldre som besöker Fredriksberg. Enligt Katarina Karlsson tycker patienterna att kliniken tillhandahåller en värdefull service.

Förebyggande vård är hennes huvuduppgift. Hon kan göra undersökningar och enklare tandvård men framför allt slussa patienter vidare till andra kliniker. Vad ett nedläggningsbeslut skulle innebära för patienterna har hon svårt att förutse, men befarar att riskpatienter som behöver tät tillsyn skulle få det svårare.

Skälet till att tandvårdschef Conny Konradsson vill avveckla Fredriksberg är att kundunderlaget i Fredriksberg bedöms som för litet för en fortsatt permanent verksamhet.

Det kan Katarina Karlsson i och för sig förstå, men hon vet inte hur man skulle kunna lösa det på något annat sätt. Och folktandvården har sitt vårdnadsansvar.

- Barn och äldre måste ju ha sin vård, säger hon.

Enligt Katarina Karlsson är avstånden ett stort problem. Det är svårt att bemanna en klinik som Fredriksberg med tandläkare, eftersom det är få som vill jobba på en så pass avlägsen ort, ännu mindre flytta dit. Från och med augusti är det tänkt att en tandläkare och en tandsköterska från Grangärde ska komma till Fredriksberg en gång i veckan. Men om kliniken i Fredriksberg läggs ned, så blir det antagligen inget av det heller.

Katarina Karlsson har arbetat på Fredriksbergskliniken sedan 1981, och nedläggningshoten har dykt upp då och då under hennes tjugo år i tjänsten.

Senaste gången var 1996. Då var hon uppsagd ett halvår. Men det löste sig den gången. Frågan är om Fredriksbergskliniken klarar sig nu.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons