Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn nekas färdtjänst

Annons

Vad det handlar om är att Jimmys föräldrar Eva och Johnny Persson har fått ett beslut i socialnämnden om rätt till avlastningshem en gång i månaden. Beslutet meddelades redan i november.

Deras tioåriga son Jimmy är förståndshandikappad och kräver mycket av föräldrarnas tid.

För att sonen ska kunna komma till avlastningshemmet i Mora har föräldrarna sökt färdtjänst. Kommunen sade nej till det, ett beslut som överklagades till länsrätten.

Länsrättens dom kom den 15 december och där bifölls föräldrarnas överklagan. Länsrätten hänvisar i sin bedömning till en dom i i kammarrätten i ett liknande fall.

Kommunen, genom Arne Bogghed, hävdar att det är socialnämnden som beviljat korttidsvistelsen som ska stå för kostnaderna. Han påtalar också föräldrarnas ansvar för sonens resor. Det gör Arne Bogghed i en överklagan och begäran om prövningstillstånd till kammarrätten.

Kamarrätten nekar dock kommunen prövningstillståndet och därmed står länsrättens dom kvar. Jimmy har rätt till färdtjänst.

- Det finns en lagstiftning och den, nej jag vill inte kommentera domen idag, säger Arne Bogghed. Han påtalar den möjlighet det finns att överklaga kammarrättens beslut till regeringsrätten.

- Vi blev glad när vi fick beslutet om kortidshem i november. Men sedan har kommunen krånglat, säger Eva Zacrisson-Persson, Jimmys mamma.

Nu har halva den tid som korttidshemsplaceringen gäller snart gått.

- #Beslutet är på ett år, men vi hoppas på en förlängning. Det är ett bra beslut för både oss och Jimmy, men om vi ska tvingas åka 60 mil varje helg för att lämna och hämta Jimmy så försvinner en stor del av vitsen med det hela, menar Eva.

Det som föräldrarna och även tjänstemän på kommunen och på kommunförbundet inte förstår är varför Älvdalen inte kan lösa frågan. Att Jimmy har rätt till resorna menar dels socialförvaltningen och dels både länsrätt och kammarrätt. Alla tre menar att Jimmy ska få färdtjänst, medan kommunens trafikansvarige menar att det är socialförvaltningen som ska betala, om det nu inte är ett föräldra ansvar. Oavsett om det är så att det är socialnämnden eller färdtjänst som ska betala så handlar det om en kommunal kostnad som kan justeras internt utan att en tioåring kommer i kläm.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons