Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn i dagiskö - då får du jobb

Annons

Politikerna i bildningsnämnden och barnomsorgens ansvariga rektorer söker med ljus och lykta efter lösningar på den dagiskris som under en längre tid plågat barnomsorgen i Leksand.

Det senaste förslaget går ut på att erbjuda föräldrar med barn i dagiskön jobb som dagmammor. Förslaget diskuteras i kommunstyrelsen på måndag. Om politikerna är beredda att satsa på idén så utannonseras tjänsterna omgående.

- Vi behöver sju-åtta dagmammor, men får vi bara hälften så är vi ändå nöjda, säger bildningsnämndens ordförande Christer Swedhs, c, som i dagsläget står ansvarig för en kö på omkring 40 barn som alla behöver dagisplats relativt omgående.

Enligt Swedhs kan det bli fråga om "lite förenklade krav" på dagmammorna, eftersom det rör sig om en tillfällig lösning - de behövs ju bara halvåret ut.

Men Skolverkets utbildningsråd Ursula Armbruster, som sedan november genomfört en "riktad tillsyn" av Leksands barnomsorg, ställer inte alls upp på förslaget.

- För mig framkallar det här mer frågor än lösningar. Det handlar ju inte bara om tillsyn. Barnen ska också erbjudas en pedagogisk verksamhet, barngrupperna ska ha lämplig sammansättning och storlek, och framför allt ska lokalerna vara ändamålsenliga, säger hon.

Ursula Armbruster är mycket tveksam till idén och har, efter samtal från oroliga föräldrar, kontaktat Leksands kontaktperson inom Skolverket som i sin tur kommer att ta kontakt med förvaltningschef Lars Nyberg eller Christer Swedhs för att diskutera förslaget närmare.

- Om Leksand missköter det här så kan det bli tal om ytterligare en riktad tillsyn, konstaterar Armbruster.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons