Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn från Dalarna och Sydafrika ställer ut

Annons

Vackra tygkassar, ett strutsägg, ett gnuskinn, berättelser om sydafrikanska barnens vardag, teckningar samt miljöflaggor som svenska elever har gjort pryder barnavdelningen på Stadsbiblioteket i Falun. Nu kan Faluborna beskåda en del av resultaten från ett långvarigt kulturutbyte mellan skolbarnen i Sverige och Sydafrika.

Utställningen är en del av ett samarbetsprojektet mellan Falun och Borlänge och den sydafrikanska staden Kimberley.

Det är elever från Hosjöskolan och Hälsingegårdskolan som har gjort i ordning den nya utställningen.

Skolelever i Falun, Borlänge och Kimberley skickar frågor, berättelser, pennor och teckningar till varandra. Varje termin arbetar men runt ett tema. Utställningen på Stadsbiblioteket visar hur barnen bearbetade teman: Min skola, Miljö, Demokrati med mera.

- Meningen med projektet är att svenska barn ska hjälpa de sydafrikanska barnen att lära sig saker om demokrati, säger läraren Meta Tosteby, men samtidigt har svenska barn fått ett större perspektiv, de har förstått hur bra de har det i Sverige.

- Det är kul att få veta hur de har det i Sydafrika. Och så tränar vi engelska, säger Sara Olofsson,14, från Hälsingegårdskolan.

Svenska elever har skickat över 2 500 tygpåsar som de har sytt själva till sina sydafrikanska vänner.

- Tidgare bar de sina skolböcker i plastpåsar. Tygkassar är mycket bättre för miljön, säger Oscar Norén, 13, från Hosjöskolan.

I oktober ska en ny grupp från Sverige åka på besök till staden Kimberley. Denna gång ska även fyra elever följa med.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons