Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn får prova fäbodliv

Annons

Bor man i Stockholm får man inte ofta chansen att komma till en fäbod. Det vet syskonen Pontus, Ruben och Molly Wikman och deras kompis Elise Langbeck. Tillsammans med sina mammor har de kommit till Ekfänsberget i Dala-Floda för att delta i fäbodskola i några dagar.

Det var mammorna, Annika Wikman och Solveig Sommarström, som bestämde sig för att anmäla barnen, och sig själva, till fäbodskolan. Annika såg en lapp på turistbyrån i Djurås förra sommaren och blev genast nyfiken. Hon berättade för sin väninna Solveig som nappade direkt.

- Det här är inte bara en spännande grej utan det är viktigt också och då tycker jag att man kan bestämma åt sina barn, säger Solveig.

Barnen ser till en början inte helt överförtjusta ut när de sömniga och frusna och iklädda färgglada regnkappor mot det forsande regnet anländer till fäboden. Men det är med illa dold förtjusning de snart pilar omkring och leker i vattentunnor och inspekterar buans alla häftiga redskap.

Och när Ralf Mååg tar upp en vidja och en kniv och förklarar hur man skalar vidjan och gör den till en stark "tråd" lyssnar barnen uppmärksamt.

Ralf är skicklig i många olika sorters hantverk. Han kan virka, väva, knyppla, spinna, tälja, ysta ost och mycket annat. Och han har mycket att lära barnen.

Idén till fäbodskolan föddes förra sommaren då Floda hembygdsförening och Lustgårdens turistförening ordnade en fäbodvecka på gammelgården. Där fick besökarna till exempel prova på olika sorters mat som åts på fäbodarna förr. I år har man tagit det ett steg längre och varje vardag ända till mitten av juli håller Ralf Mååg fäbodskola i Ekfänsberget på dagtid. Där får barnen lära sig allt möjligt, från att mjölka och ysta ost till att tillverka vidjor

- Det är viktigt med kulturarvet, säger Solveig Sommarström.

- Att barnen får lära sig hur det var förr.

VICTORIA ERIKSSON

Mer läsning

Annons