Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn dödas i afghanskt självmordsdåd

Annons

Fem barn dödades i ett sjävmordsattentat mot en militärkolonn i södra Afghanistan på fredagen.

Ännu ett barn fanns bland ytterligare över 30 människor som dödats i en rad strider.

Självmordsbombaren körde sin bil rakt in i kolonnen från den Natoledda Isafstyrkan i provinsen Uruzgans huvudstad Tirin Kot. Fem barn som lekte intill dödades medan sju vuxna, bland dem två soldater, skadades enligt myndigheter.

I Zabulprovinsen, sydöst om Uruzgan, dödades också ett barn och ett annat skadades när afghanska och USA-allierade styrkor anföll ett talibanfäste på fredagsmorgonen. "Ett antal" talibaner och en tonårigt barn dödades, uppgav koalitionsstyrkorna i en kommuniké. Ett annat barn som träffades av flera kulor fördes till sjukhus. Tre personer greps.

Major Chris Belcher, talesman för koalitionen, anklagade talibanerna för att utsätta oskyldiga för fara genom att gömma sig bland civila.

I samma provins dödades också "ett antal" motståndare i en femtimmars strid i torsdags sedan koalitionsstyrkor överfallits med raketer och automatvapen.

En större strid i provinsen Helmand, längre västerut, krävde över 25 människors liv, enligt USA-alliansen som gått till attack med stridsflyg efter att ha överfallits. Inga civila dödades eller skadades emellertid i striden, som pågick i nio timmar. Efteråt hittades granater, artilleripjäser och material för att tillverka bomber.

Även i provinsen Kandahar dödades "ett flertal" rebeller under en kortare strid.

I östra Afghanistan dödades på fredagen en soldat i koalitionen, enligt ett kort uttalande utan detaljer om striden eller förluster på motståndarsidan. 82 utländska soldater har dödats hittills i år i Afghanistan.

TT

Mer läsning

Annons