Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn blir sjuka av skola

Annons

- Vi vill att lokalerna ska vara bra. Då spelar det ingen roll var skolan ligger, säger skyddsombudet Karin Johansson som berättade om problemen för en delegation socialdemokrater som i går eftermiddag besökte skolan.

På söndag anordnar socialdemokraterna ett offentligt möte inför den politiska debatt som snart väntar i kommunfullmäktige om framtiden för Garpenbergs skola.

Socialdemokraterna vill att skolan flyttar till Garpenbergs centrum. Där finns lediga utrymmen som skulle kunna ta emot låg- och mellanstadieeleverna.

I förra veckan undersöktes skolan och framför allt skolans tak.

- Det är bra att våra farhågor tas på allvar, säger Karin Johansson. Nu hoppas vi få veta vad som ligger bakom hälsoproblemen. Vi får gehör för våra synpunkter hos kommunen och det känns bra.

Eksem, huvudvärk, torra ögon, och hosta är stora bekymmer, bland både personal och elever.

Oppositionsrådet Jan Stagenmark, s, berättar att det är viktigt att allmänheten nu får tillfälle att uttrycka sina åsikter om framtiden för Garpenbergs centrum.

- Nu hyr Migrationsverket tillfälligt ett 20-tal lägenheter. Vi måste ses kommunens fastigheter som en helhet. Det är en kommunkoncern och då måste vi ta ett helhetsgrepp på ekonomin.

- Tillsammans kan vi skapa en modern skola i Garpenbergs centrum. Det går att ta bort väggar och göra om lokalerna till en fräsch skola, säger Jan Stagenmark.

Barn- och utbildningsnämndens vice ordförande Anna-Karin Dahl och Hedemorabostäders ordförande Jan Burell var också med på mötet där rektorn Birgitta Svedberg berättade om skolan och dess pedagogiska verksamhet.

Jan Burell påminde om att när Garpenbergs centrum byggdes fick Garpenbergsborna vara med och tycka till. Nu är det dags igen.

- Skulle förra veckans undersökning visa att det är de platta taken som förorsakar problemen med allergier är jag beredd att agera för att skollokalerna stängs och att elever och personal evakueras till andra lokaler, säger Jan Burell som vill se Garpenbergs centrum som en samlingsplats för alla generationer.

- Ett centrumhus som ska innehålla olika aktiviteter. Den framtidsdiskussionen vill vi nu ha med Garpenbergsborna.

Anna-Karin Dahl konstaterade efter en rundvandring i lokalerna att det fanns en besvärande lukt i vissa utrymmen.

- I efterhand kan vi rent allmänt konstatera att vi aldrig borde ha byggt platta tak. Dessa har ställt till med stora problem på många platser, säger Anna-Karin Dahl.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons