Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärkehus höjer med 1,5 procent

Annons

Det som främst gör att Bärkehus har behov av så kraftiga hyreshöjningar är att taxorna inom flera områden har stigit kraftigt och väntas stiga under kommande år.

- Det handlar om taxor för fjärrvärme, el och renhållning, säger Bergkvist.

Han tror att kostnaden för fjärrvärmen kommer att stiga med nästan sex procent nästa år, vilket innebär en kostnadsökning med en halv miljon kronor.

Ytterligare en faktor som påverkar kostnadsutvecklingen är att räntorna kommer att öka.

- Jag är övertygad om att de kommer att stiga, så låga som de är nu blir det inte i fortsättningen, förutspår Bergkvist.

Han uppskattar det till cirka en miljon kronor i kostnadsökning. Till detta kommer ökade kostnader för löner, materialinköp och kostnader för att anlita entreprenörer.

- Sammantaget ger det ett behov av att höja hyrorna med 5,1 procent och det stämmer bra med det beräkningar som gjorts centralt, Sabo anser att behovet är 4,8 procent för att täcka kostnadsökningarna, säger Rolf Bergkvist.

Inför hyresförhandlingarna gick Bärkehus ut och begärde att få höja hyrorna med tre procent. Enligt Bergkvist räknade bolaget med att kunna räkna hem de övriga 2,1 procenten genom olika former av besparingar. Hyresgästföreningens bud var ingen höjning alls.

Efter förhandlingar enades parterna om en höjning på 1,5 procent. Det innebär att en trerummare kommer att höjas med cirka 70 kronor i månaden. Nu kommer dock höjningarna att variera lite beroende på vilket område det handlar om. Moga, Malmen och de nyrustade husen på Vasagatan kommer att få lite mer i hyreshöjning och på andra ställen blir det lite mindre.

- Vi tycker att de lägenheter som är i lite bättre skick kan det vara rimligt att ha lite högre hyra i, framhåller Bergkvist.

Dessutom gjordes dramatiska hyressänkningar i Moga när det var svårt att hyra ut där och dessa ska med tiden justeras upp till en nivå som övriga lägenheter har.

Dessutom kommer garage, och motorvärmarplatser att bli tio kronor dyrare per månad och det är en kompensation för ökade energikostnader.

- De ska bära sina egna kostnader, det är inte rimligt att hyresgäster utan bil subventionerar motorvärmare, poängterar Bergkvist.

Han är övertygad om att den här uppgörelsen kommer att få konsekvenser. Det som blir mest tydligt är att de inte kommer att kunna renovera husen i den takt de tänkt sig.

- Behovet är enormt och nu kommer hyresgästerna att få bo längre i de hus som behöver renoveras, hävdar Bergkvist.

Bärkehus har 1 030 lägenheter i sitt bestånd och omsätter cirka 60 miljoner kronor om året och årets resultat beräknas bli 5-7 miljoner kronor.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons