Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärkehus bäst i länet?

Annons

- Det är den största vinsten i bolagets historia och mycket trevligt, säger avgående styrelseordförande Leif Nilsson.

Vinsten har främst uppnåtts tack vare färre tomma lägenheter än beräknat och sänkta driftkostnader.

Under 2001 redovisade Bärkehus en förlust och det var resultatet av uppgörelsen med bostadsdeligationen där det bland annat ingick att värdena på fastigheterna skulle skrivas ned. Det är genomfört enligt planen och belastar inte resultatet för 2002.

Bolaget omsatte under 2002 cirka 83 miljoner kronor och sex miljoner kronor av dessa är på uppdrag av kommunen. Det handlar om rivningar och byte av ventilation i skollokaler, vilket gör att sex miljoner kronor ska räknas bort från omsättningen. Den egentliga omsättningen i bolaget uppgår därmed 77 miljoner kronor.

Med en vinst på 9,7 miljoner kronor ger det en kapitalavkastning på cirka 12,6 procent. Det är ytterst få bostadsförvaltare som kan visa upp så hög kapitalavkastning.

- Jag räknar med att vi blir bäst i Dalarna och det ska vi vara stolta över, säger Leif Nilsson.

Resultatet har uppnåtts bland annat genom att det varit färre tomma lägenheter än bolaget räknat med i budgeten inför verksamhetsåret.

- Vi hade räknat med ett årsgenomsnitt på 200 tomma lägenheter under året och det har varit 150 i snitt under året, säger Rolf Bergkvist, vd för Bärkehus.

Den andra stora bidragande orsaken till det goda resultatet är att driftskostnaderna sänkts under året. I uppgörelsen med bostadsdeligationen var målet för 2002 att driftkostnaderna skulle hamna på 419 kronor per kvadratmeter och år.

Detta klarades med en marginal på åtta kronor och blev 411 kronor.

- Bara det som är skillnaden mot målet gör att vår vinst ökar med drygt en halv miljon kronor, konstaterar Rolf Bergkvist.

Annat som varit positivt för resultatet är att räntorna på lån varit låga och att bolaget sett över värme- och elkostnader.

Vinsten kommer att användas för att byta vatten- och avloppsledningar i en del av fastigheterna.

- På det sättet ökar vi värdet på husen och det är positivt för både bolaget och kommunen som helhet, säger Nilsson.

Några planer på att i egenskap av rollen som kommunalråd kräva att bolaget ska minska sina skulder och därmed minska kommunens borgensåtaganden har han inte.

- De planer som ligger är bäst för både bolaget och kommunen.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons