Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barbro fyller 50 - som artist

Annons

19 mars 1955 kunde man för första gången läsa om trion 3 Barbros i pressen. Det var just den Barbro.

Hon hette Granberg i efternamn på den tiden hon ännu inte träffat konstcyklisten Ola Nordström från Sala.

Hur fantastiskt det än låter så fanns det ett artistliv även före Ola för Granbergs lilla tuffla i Målarbacken.

- Det var i Dalaparaden vi visade upp oss första gången i något större sammanhang, Åsa Medén, Christina Oskarsson och jag, alltså 3 Barbros, berättar Barbro.

Trion blev upptäckt kvällen innan Dalaparaden drog in Gamla Folkan - alltså Ludvika Minicirkus´"hem" 50 år senare - och fick ställa upp i amatörmönstringen, ledd av Rudolf Peterson (jo, just han!). Trion kom till start utom tävlan.

- Vi debuterade på Konsumbaren, alltså det som är Wing Wa i dag, och det tydligen om omskakande upplevelse. Åtminstone för min mor, som satt och tittade i golvet hela vårt framträdande. När det var över sa bänkgrannen:

- Nu kan fru Granberg titta upp. Nu är dom klara! skrattar Barbro.

Barbros klippalbum ger besked om att det var en hel del välkända dåtida talanger som fanns med på scenen vid hennes debut.

Tenoren Sven-Erik Karlsson är det många som minns, liksom Elvy Utter sedermera sångpartner till frisören Stig Nordström och glade Robert Olsson på Trädgårdsgatan som läste sitt hemlands nationalskalder Fröding och Ferlin på ett sätt som tydligen gick hem hos publiken/juryn.

Segrare blev Lasse Svensson, ett verkligt ankare i Ludvikarevyn genom många år, som vann överlägset, läser vi oss till.

Närvarande kritiker noterar följande om 3 Barbros:

- Utanför tävlingen fanns det också deltagare som tog publiken med storm. De tre unga flickorna 3 Barbros bjöd på akrobatnummer, som var minst sagt förbluffande och som gav en aning om att här hade vi blivande storartister framför oss.

Åtminstone till viss del blev vederbörande sannspådd.

Christina tittade in hos minicirkusen här om dagen, numera boende i Övralid, berättar Barbro.

Om hon fortsatt sina karriär som akrobat är inte bekant.

Åsa är numera gift med sin Skrotte ute i Gonäs och är, så vitt bekant, inte aktuell för någon internationell karriär i konsten att slå volt och göra vigleheter.

För Barbro, däremot, har det där framträdandet på Konsumbaren fungerat som starkt vanebildande.

Praktiskt taget hela sitt liv har hon ägnat åt de stora scenerna (när hon inte har fostrat kommande generationer i Ludvika Mincirkus) och listan på internationella storheter hon och konstcyklisten Nordström från Sala haft som arbetskamrater skulle inte skämmas för sig ens som telefonkatalog.

Tom Jones, Edit Piaf, Cilla Black är några exempel.

Många minns också Ola & Barbro som pausunderhållare i London vid 1962 års Eurovision Song Contest, den stora kappsjungningen.

Visst är Ludvikas cirkusmamma, scenveteranen Barbro ett unikum. Inte särskilt många har, som hon, krupit omkring på golvet i ett engelska hotellrum och letat efter bortsprungen sköldpadda (Petra) tillsammans med Jacques Brel.

Under 50 år på, och bakom scenerna, hinner man uppleva en del.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons