Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärbluff på torget

Annons

Jordgubbar hör sommaren till, och att döma av försäljarnas marknadsföring spelar det stor roll var gubbarna kommer ifrån.

Med stora skyltar om svenska bär lockas kunder som inte är lika intresserade av importer från Belgien eller Polen. Men när de svenska jordgubbarna sinar är det många som ifrågasätter om skyltningen verkligen är sanningsenlig.

Tidningen talade i går med en jordgubbsförsäljare i Falun som hävdade att hans bär kom från Öland. Men enligt odlarna på Öland är det slut på jordgubbssäsongen där.

- Jag vet ingen som har något kvar nu. Det lilla som var kvar de senaste två veckorna gick bara till lokal försäljning, säger Ann-Marie Jansson på Carl Herman AB i Mörbylånga.

Hon upplever att det är vanligt förekommande att en del försäljare fuskskyltar.

- Det händer hela tiden. En gång i oktober påstod några försäljare på Hötorget i Stockholm att de hade svenska jordgubbar. När vi frågade var de kom ifrån visade de oss kartonger med vår egen display på. När jag visade mitt visitkort erkände de att de hade hällt över importerade bär i våra kartonger, säger Ann-Marie Jansson.

Tidningen skrev tidigare i veckan om hur torgförsäljare under Orsayran sade att de sålde jordgubbar från en lokal odlare i Malung. Detta reagerade Malungsodlaren kraftigt på, eftersom han hade slut på bär sedan länge och visste att bären inte kom från honom. Enligt uppgift ska det vara samma försäljare som nu säljer svenska jordgubbar för 20 kronor litern i Falun och Borlänge - samma pris som utländska jordgubbar går för.

När tidningen frågade om jordgubbarnas ursprung gjorde Faluförsäljaren några samtal och lämnade sedan över sin telefon till oss så att vi kunde få prata med grossisten i Stockholm.

Grossisten, som inte ville lämna ut sitt telefonnummer, sade att de måste ha skrivit fel på skylten. Jordgubbarna kom inte från Öland, utan från Skåne. Han hänvisade till en låda med odlarens namn och telefonnummer på, som skulle finnas i försäljningsståndet. När tidningen ringer upp den skånske odlaren, Sune Abrahamsson, blir han förvånad över att hans jordgubbar säljs i Dalarna i dag.

- Det är så gott som slut här nu och jag har inte skickat något på distans på flera dagar. Det skulle förvåna mig om de jordgubbarna kom härifrån, säger Sune Abrahamsson.

En person som tidningen talat med påstår sig ha sett hur försäljare häller över jordgubbar i svenskmärkta litermått på en plats i Borlänge.

Att jordgubbarnas ursprung spelar roll och väcker känslor blir uppenbart när en annan torgförsäljare i Falun sätter upp en skylt där det står: "Svenska jordgubbar är slut för säsongen. Vi talar alltid ärligt om var våra gubbar är odlade".

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons