Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara veckor kvar

Annons

För drygt ett halvår sedan fick Alexander plats på Månen. Han har Asperger syndrom, ett funktionshinder som påminner om autism. Han kom från en vanlig förskola med en barngrupp på 20-21 barn och hade då en personlig assistent.

- Det var kaos. Han bar sig jätteilla åt för att han inte fixar att vara med en massa andra barn, säger Ylva Casparson, Alexanders mamma.

Månen har stora rymliga lokaler och delar gård med de andra avdelningarna på Karlbergsförskola.

Tre anställda tar hand om en liten grupp på sex barn med olika speciella behov men med en gemensam nämnare; att de behöver vara i en liten grupp för att må bra. Personalen har möjlighet att arbeta individuellt och flexibelt utifrån varje enskilt barns behov.

- Alexander behöver tydliga ramar för att fungera. Det måste vara lika varje dag och det klarar man inte av i en vanlig förskola, där förstod man inte riktigt hans problematik, säger Ylva.

- Sedan Alexander kom hit har han blivit mer social, när det är lugnt och tryggt blir han bättre i sitt funktionshinder.

Linus är på Månen för att han är infektionskänslig. Tidigare, när han var på en vanlig förskola, var han sjuk var och varannan vecka, men sedan han kom till Månen har han knappt varit sjuk en dag.

- När Linus började här var han jätteblyg. Han har fått stå tillbaka mycket för att han har en gravt utvecklingsstörd storebror. Linus har behov av att få bekräftelse, att bli sedd, det har han fått här, säger Kerstin, Linus mamma.

Nu ska Månen läggas ner. Fem av de sex barnen ska vidare till förskoleklass nästa år, och det finns inga nya barn i kommunen som behöver vara i en liten grupp för att fungera.

- Kriterierna är högt satta för att få komma hit. De här barnen ska ut i de stora barngrupperna, verkligheten är sådan, säger Ingalill Nordin Andersson, förskollärare på Månen.

Det är med sorg som personalgruppen reagerat på nedläggningsbeslutet.

- Vi är ju intresserade av barn med särskilda behov och har hela tiden sökt ny kunskap. Vi har också haft ett fint samarbete med habiliteringen, socialtjänsten, BVC, BUP och skolpsykologen.

Ylva och Kerstin är upprörda och kritiska till nedläggningsbeslutet. De ser hur en verksamhet som varit till stor glädje för deras barn försvinner, trots att habiliteringen inte ser att behovet av smågrupper kommer att minska.

- Det är en katastrof för de barn som kommer efter våra, när det inte finns någon liten avdelning kvar i hela Falu kommun, säger Kerstin.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons