Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara sju av 142 arbetsgivare slapp anmärkning

Annons

Bland de 142, varav 90 i Dalarna och resten i Gävleborg, med datorarbete finns både offentlig och privat verksamhet med mer än 10-15 anställda där någon arbetar minst en timme vid dator.

25 personer från arbetsmiljöinspektionen har besökt tidningar, kontor, bibliotek, landsting, kyrkgårdsförvaltningar, mekaniska verkstäder, sågverk, bilhandlare, polisen, banker och försäkringsbolag

- Vi kan konstatera att det finns stora brister. Datorarbete är högriskarbete och belastningsskador är den vanligaste arbetsskadan, säger Birgitta Hermansson-Ylvén, biträdande tillsynsdirektör.

Under inspektionen har de tittat speciellt på arbetsplatsens utformning, synförhållanden, möjligheten att styra sitt arbete och på de anställdas och arbetsgivarnas kunskaper för att förebygga belastningsbesvär.

Riktigt uppseendeväckande var att 98 företag inte hade några rutiner om anställda ville kontrollera synen hos en optiker.

Andra krav som inspektionen ställer efter besöken rör arbetsgivarnas kunskaper för att åtgärda aktuella belastningsergonomiska risker som tangentbord, mus inställning och placering av skärmar och bord.

Många brister också i kartläggning av arbetsmiljörisker vid datorarbetsplatser och i kunskap att förebygga skador.

Fel som arbetsgivarna nu ska rätt till annars kan det bli föreläggande mot vite eller i sista hand att de förbjuds att bedriva viss sorts arbete.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons