Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara Kanada är större än EU

Annons

EU:s ursprungliga grundtanke och mål är att alla medlemsländer skall vara ekonomiskt jämställda. För att åstadkomma detta skall de rika staterna med ordnad ekonomi bistå de fattigare. EU-kommissionens förra ordförande, Jacques Delors, redogjorde, också för hur detta skulle åstadkommas.

Givetvis med högre medlemsavgifter, men även medlemsländernas naturtillgångar skulle utgöra EU:s gemensamma intresseområde. Förra året gjorde vår regering en uppföljning av vår skogspolitik och önskemålet var, att den liksom jordbruket skulle få övertagas av EU. Detta innebär att EU skall bestämma över vår naturrikedom skogen, som vi så väl själva behöver för vår kostsammare bostadsuppvärmning, infrastruktur och jordbruksproduktion.

Eftersom EU:s medlemsavgifter baseras mestadels på ländernas BNI, bruttonationalinkomster, så betalar vi redan nu stora belopp för träexporten. Vårt lilla land om åtta miljoner innevånare har nästan ingenting att säga till om, när det blir röstning tillsammans med 450 miljoner.

Det är klart, att övriga EU-länder vill ta mera del av världens näst största exportör av sågade och hyvlade trävaror. Bara Kanada är större.

S Simer

Mer läsning

Annons