Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara julafton slår halloween

Annons

Falu centrum fylls på lördagen av utklädda barn, spöken, och liemän och affärerna passar på att dra nytta av högtiden. Ett kommersiellt jippo som stör den stillsamma allhelgonahelgen tycker några.

- Jag tror inte allmänheten ställer sig så positiv till att allhelgonahelgen förknippas med halloween, säger Anders Näslund, kyrkoherde i Kristine församling.

Han tror ändå att de flesta kan skilja på traditionerna.

- Jag ser inte att allhelgona som helg är hotad. Halloween är lite kul och allhegonahelgen är mer allvarlig.

Lokalt finns ett bra samarbete mellan kyrkan och firandet hos köpmännen.

- Vi har haft ett nära samarbete med kyrkan så att våra aktiviteter inte ska krocka med kyrkans, säger Åsa Svedjetun på Centrala stadsrum, ansvarig för lördagens halloweenfirande i centrum.

Bäst på att utnyttja halloween är leksaksaffärerna som säljer smink, kostymer och andra tillbehör.

- Spindelnät är det som säljer bäst. Vi märker att många äldre ungdomar också kommer hit och handlar inför fester och discon, säger Kerstin Zetterqvist på BR Leksaker i Falun.

Hon ser en liten nedgång i de senaste fem årens intresse.

- I år är det något lugnare jämfört med tidigare år.

Så till frågan om när halloween ska firas. I England och USA alltid den 31 oktober. I Sverige är den relativt nya traditionen inte bunden till någon speciell dag.

- Det brukar vara helgen före Allhelgona eller fredagen före. Det finns ingen traditionspolis, och det finns inget rätt eller fel, säger Lena Kättström Höök, intendent på Nordiska museet som undersökt hur halloween utvecklats.

- Det har väl blivit en kompromiss mellan kyrkan och köpmännen, säger Lena Kättström Höök.

I mitten på nittiotalet fanns knappt halloween, sedan har utvecklingen gått fort.

- Barnen sätter ofta halloween på andra plats efter julafton, det är en riktigt rolig grej för dem.

- Många unga som arbetar på dagis och fritids har hakat på trenden från USA. Finns det inget behov av en tradition så uppstår den inte.

Skillnader finns mot den utländska förebilden. Exempelvis är det inte så vanligt med maskerat tiggeri, det vill säga "bus eller godis" efter den den engelska versionen "trick or treat".

- Maskeraden och halloweentemat på fester är det som slagit mest. I Sverige är det bara skräcktemat som gäller men i USA får du klä ut dig till vad du vill, säger Lena Kättström Höök.

- Bland de yngre har traditionen kommit för att stanna.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons