Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara en massa ord och utredningar

Annons

Landstinget Dalarna ligger bra till för att erövra titeln Bäst i ordbajseri. Ord, ord och ord. Nya utredningar och ännu mera ord. Nu senast på grund av inkompetens två konsulter med 30 sidor ordbajs för en kostnad på 160 000 kronor exklusive moms.

Men det händer inte mycket - jo, förstås att sjukvården försämras och att köerna är långa.

Folk i köerna lider. Egentligen skulle man kosta på en resa för landstingsråden Alf Johansson (s), Inga-Lill Persson (s) och Lars-Ove Hagberg. (v). De tre diktatorerna skulle köpa var sin biljett till Danmark och Belgien - två länder ganska lika Sverige. Inga köer finns, i dessa länder. Nej, i dessa länder stoppas av konkurrensrädsla inte privata aktörer på sjukvårdsmarknaden. I dessa länder klarar läkarna dubbelt så många patienter som i Sverige. Sjukvården där är dessutom kostnadsfri för patienterna.

Då landstingsförbundet klappar sig för bröstet och säger att det är världens bästa sjukvård som finns i Sverige så är detta förstås en ren och skär lögn. Fråga de drygt 15 000 personer i Dalarna som köar - och lider. Svensk sjukvård har resurser, men de används fel. Alltså. Läkaren måste bli mer läkare och syssla med patienter, inte med administration.

Jag föreslår alltså en resa till Danmark och Belgien. De resekostnaderna skulle vi tusenfalt tjäna igen - om nu trion överhuv-udtaget är mottaglig för vad den då får höra. Alternativet - ska vi tvingas fortsätta med den misslyckade monopolsjukvård vi har?

Vill dalfolket ha det så? Det tror varken jag eller de många som kontaktar mig.

Eric af Wetterstedt

Verklig vårdvän, Leksand

Mer läsning

Annons