Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara dagar kvar

Annons

I januari förra året gick en demonstration genom Falun och omkring 2 000 namn samlades in i protest mot det avslag som då hade kommit från Migrationsverket.

Nu är det dags igen. På måndagskvällen beslutade den lokala föräldrastyrelsen på Främbyskolan att ordna en demonstrationen på fredag. Uppslutningen var total. Klart är att författaren Rune-Pär Olofsson kommer att tala, liksom Daniels storasyster Helya och Eva-Len Strandberg som är ordförande i föräldrastyrelsen. Hennes son Markus går i Daniels klass.

- Han och de andra gråter och kan inte förstå. Som mamma vill jag gärna kunna säga att allting blir bra, men det kan jag inte, konstaterar Eva-Len.

Rektorn Birgitta Lindqvist talar om vanmakt och rädsla.

- Det är hemskt att stå som vuxen och yrkesmänniska och inte kunna förklara, eftersom man inte förstår själv, säger hon.

Tillsammans med rektorskollegan Eva-Lott Grafman har hon skrivit till Utlänningsnämnden och protesterat mot avslaget. De undrar bland annat om hur de ska kunna förklara hur detta stämmer med läroplanens skrivningar om människolivets okränkbarhet och solidaritet med svaga. Om hur det går ihop med värdegrunden som handlar om generositet, rättskänsla, tolerans och ansvarstagande för dem som lever i landet.

Nu försöker de sprida information om demonstrationen till alla skolor. Den blir på fredag, med start på Tiskens parkering klockan 11.45 och tal på Stora torget klockan 12.00. Alla är välkomna att delta.

- Vi har diskuterat om vi ska ha slagord. Det hade vi ju förra gången. Frågan är om det blir ett tyst tåg, ett sorgetåg. Nu när de fått sitt andra avslag så krävs det så otroligt mycket för att de ska kunna få något positivt besked, säger Birgitta Lindqvist som hoppas att även Första maj-tåget kan ta upp temat. Då blir det protester två dagar i rad.

Under tiden försöker kompisarna stötta Daniel i vardagen. Han sover knappt på nätterna och orkar inte alltid vara i skolan. Dessutom är han rädd för att polisen ska komma och hämta honom.

- Vi lyssnar när han behöver snacka. Jag tycker att det är dåligt att någon får vara här i fyra år och lära känna alla kompisar, och sedan inte få stanna, säger Besart Vitija som själv kom som flykting till Sverige.

Men han var bara elva månader när han fick uppehållstillstånd så han minns inte hur det var att vänta.

- När han inte är här så blir vi oroliga, vi vet ju inte om det har hänt något. Vi fattar varför familjen inte skulle kunna få vara kvar. Det finns ju jättemånga tomma lägenheter, säger Marie-Louise Sundh.

- Ja, och deras mamma har jobbat hela tiden och följt alla regler, säger Lisa Minolla,


Stöd familjen Anhari-Riazat och andra som riskerar att drabbas av försvagad asylrätt och hårdare flyktingpolitik genom att protestera mot Barbro Holmbergs förslag.

Skicka ett mejl till redaktionen. Vi vidarebefordrar ditt namn i tidningens upprop till utlänningsnämnden.

Klicka här för att skicka MEJL

Klicka här för att DEBATTERA

JOHAN LUNDAHL

Mer läsning

Annons