Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara besked - inga pengar

Annons

Vid 11-tiden i går kom Östling till Främbyfabriken. Det första han gjorde var att möta facket och den lokala företagsledningen. Därefter följde en lång tur i anläggningen. Personalen delades upp i grupper och fick ställa frågor till vd:n. Första stoppet var centralväxelmonteringen, sedan följde framaxellinan och bakaxellinan. På sena eftermiddagen gick han tillbaka till centralväxelmonteringen för att träffa kvällsskiftet.

Han hade inga extrapengar att erbjuda de anställda.

- Han var så tydlig att det gick fram. Jag tror att ett sådant här besök kan ta bort en hel del spekulation, säger Mats Hedvall.

En annan sak som Leif Östling betonade vid besöket var att de anställda måste kämpa på tillsammans.

- Scania ska försöka hitta konstruktiva lösningar längre fram med nya jobb och nya aktörer. Möjligheten att hitta nya ägare är större om vi har en bra verksamhet, säger Mats Hedvall och refererar till Leif Östlings ord.

Hedvall berättar att det finns företag som är intresserade av att ta över delar av verksamheten och så vitt han vet har de inte fått "kalla fötter" av utvecklingen efter flyttbeskedet.

Den låga produktionstakten i Falun har fått effekter på flera ställen inom koncernen, enligt Mats Söderlund i Metallklubbens styrelse.

- Hyttilllverkningen Oskarshamn står still, chassit i Södertälje står i dag (onsdag), Zwolle stod sex timmar på fredagen, säger Mats Söderlund.

Scania försökte få de anställda att jobba övertid i helgen genom att erbjuda en premie på 3000 kronor. Det fick ingen effekt. Helgen som kommer ska bolaget göra ett nytt försök. Denna gång blir det beordrad övertid, utan premie. Endast de som har starka skäl har rätt att slippa arbeta lördag eller söndag.

- Varje anställd får gå in till sin chef och tala om sina skäl. På min avdelning är det bara någon som ska jobba. De är trötta på golvet. De behöver vara lediga på helgen för att inte gå in i väggen, säger Mats Söderlund.

Han nämner att de anställda i Södertälje och Luleå stödjer medarbetarna i Falun "fullt ut". De förstår att situationen i Falun är som den är, berättar Söderlund.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons