Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bär-poliser får bakläxa

Annons

Rikspolisstyrelsen (RPS) gör regelbundna inspektioner av myndigheterna i landet och i somras var det Dalarnas tur. Nu har RPS offentliggjort sin rapport där man behandlar utlänningsärenden i Dalarna.

Rent generellt skriver man att de avvisnings- och förvarsbeslut som fattats är bra dokumenterade och väl genomförda.

Det gäller dock inte bärplockarprojektet.

Det sjösattes förra sommaren för att komma tillrätta med den kriminalitet som kommit i kölvattnet av utländska bärplockare.

Till att börja med togs inget formellt beslut om att starta projektet, som var ett samarbete mellan Värmland, Dalarna och Gävleborg. Chefen för gränspolisen i Värmland hade rätt att besluta om saker som rörde alla tre län, utan att han formellt givits det ansvaret.

RPS har också hittat flera fall där personer avvisats utan att några giltiga skäl för detta presenterats. Att många poliser är ovana att handlägga utlänningsärenden är ingen ursäkt, menar Hans Rosenqvist, avdelningsdirektör på RPS.

- Är man polis borde man ändå veta att man ska göra en ordentlig utredning och dokumentation, säger han.

- Misstänker man brottslighet ska detta kunna styrkas på något sätt. Man kan inte bara glida in i utlänningslagen.

Fyra personer från Litauen avvisades exempelvis för att de saknade arbetstillstånd. Men för att man ska behöva ett sådant ska man ha en anställning. Någon presumtiv arbetsgivare fanns inte.

I ett annat fall avvisades en annan litauer för att han inte hade tillräckligt med pengar till sitt uppehälle och att han kunde tänkas begå brott i Sverige. Vad man grundar det senare skälet på finns det ingen dokumentation om. RPS ger exempel på flera liknande fall.

De skriver att det överhuvudtaget finns stora brister i dokumentationen av grunderna till de beslut som fattats och ställer sig kritisk till hela projektets genomförande. Däremot är man inte emot idén eller syftet som sådant.

Rapporten berör också utlänningshandläggningen i övrigt. Den är enligt rapporten för passiv och långsam. Också här brister dokumentationen i flera fall.

Polisen i Dalarna tar till sig av kritiken och kommer att vidta åtgärder.

- Ansvarsfrågan har inte varit riktigt klar. Det har inte varit någon speciellt utpekad som haft hand om de här frågorna, säger länspolismästare Matts Johansson.

Nu har han uppdragit år myndighetens rättschef att reda ut vad som bör göras.

När det gäller bärplockningsprojektet konstaterar han att de får lära sig av misstagen till nästa gång.

- Ska man jobba flera län tillsammans måste man vara formalistisk.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons