Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banverkets besprutningståg på väg till Västerbergslagen

Annons

Många år utan kemisk ogräsbekämpning har resulterat i grönskande spår och bangårdar på många håll i hela landet. Den oönskade grönskan har frodats ohämmat och i takt med det ökar också risken för olyckor.

I Ludvika har det gått så långt att fått karaktären av en botanisk trädgård vilket NLT uppmärksammade under förra sommaren. Tillsammans med biologen Gunnar Westman hittade vi på kort tid ett 50-tal olika arter på det gröna fältet.

- Växtligheten har blivit en säkerhetsfråga, säger naturvårdsstrategen Jan Skoog på Banverket i Borlänge.

- Syllar av trä ruttnar fort och när det är mycket ogräs i spåren blir det svårare att inspektera rälsen, sliprarna och befästningarna.

Dessutom är det stor risk för att växlingspersonalen ska halka, fortsätter han.

Besprutningarna i centrala Ludvika kommer enligt uppgift att utföras på spåren ett till och med nio. De yttersta spåren lämnas därhän i avvaktan på de fortsatta diskussionerna om ett framtida kommunalt övertagande av markområdet mot sjöstranden.

Under samma natt besprutas också det som är kvar av bangårdarna i Grängesberg och Ställdalen. När det gäller Västeråsbanan är inriktningen att den ska ogräsbekämpas någon gång under hösten.

Gifttåget var tidigare något mycket kontroversiellt. Många, eller rent av de flesta, som arbetade med besprutningen blev sjuka och avled i sjukdomar som misstänktes vara relaterade av banvallsgiftet som på den tiden hette Carmex 80. Debatten var intensiv och uppslitande.

- Vi använder inte det preparatet längre, bedyrar naturvårdsstrategen som snabbt förklarar att det i stället handlar om det moderna medlet Round up bio.

- Och det är godkänt av kemikalieinspektionen och används i stor utsträckning inom lantbruket och ute i villaträdgårdarna. Landets totala årsförbrukning ligger på 500 ton. Vi inom Banverket använder bara ett ton, fortsätter Skoog.

Ska man tolka det som att gift-et och besprutningen är ofarlig?

- Det är jättesvårt att säga hur farligt det är. Det är ett preparat som är framtaget för att döda ogräs så kan det ju inte vara så nyttigt. Men man dör ju inte om man råkar få det i sig.

Skoog förklarar att Round up bio slår mot enzymer som bara finns hos växter.

- Det är giftigt för växter men inte för människor och djur. Men trots det vidtar vi försiktighetsåtgärder och sprider det på ett sätt så att inte människor exponeras över huvud taget. Risken för skador på omgivningen är minimal, slutar Skoog.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons