Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banverket hårt drabbat av datorstölder i sommar

Annons

Tre inbrott på drygt två veckor, och alltid samma inbrottsbyte. Banverkets huvudkontor har under sommaren varit hårt drabbat av datastölder.

Natten till måndagen stals återigen dataskärmar vid Banverket. Även Vägverket och Dalarnas försäkringsbolag blev bestulna.

- Det är ganska mycket som tyder på att det är en liga som opererar i stan, säger Svante Nääs, chef för kontorsservicen på Banverkets huvudkontor i Borlänge.

Efter tre inbrott på mindre än lika många veckor där samma sak, platta bildskärmar till datorer, alltid stulits med samma systematik så är hans antaganden inte helt osannolika.

Gärningsmännen har gått så till väga att de slagit sönder fönsterrutorna vid Banverkets entréplan genom att kasta in gatstenar och liknande. Fönstren är så utrustade att de inte rämnar, utan bara får sprickor. Men sprickorna är tillräckligt vida för att man ska ha lyckats att få in armen och stjäla de platta datorskärmarna som står närmast rutorna. Natten till måndagen fick även Vägverket och Dalarnas försäkringsbolag besök av inbrottstjuvar, och precis som i fallet Banverket så var det datormaterial som stals.

DANIEL SWEDIN

Mer läsning

Annons