Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banverket drar i nödbromsen - minskar antalet upphandlingar

Annons

Banverket är nämligen oroligt över marknadens förmåga och mognad.

- Vi gör lite rast-vila nu för att samla ihop oss. Syftet är att säkra framtidens upphandlingar, säger Banverkets tillförordnade informationschef Per Olof Apel.

- Att vi nu tillfälligt dämpar oss lite ska absolut inte uppfattas som att Banverket på något sätt ändrar inriktning i den här frågan, säger Apel.

Under hösten 2003 gjorde Banverket en utvärdering av dittills upphandlade entreprenader. Resultatet indikerade att konkurrensutsättningen givit avsedda resultat med bibehållen kvalitet, punktlighet, säkerhet samt till en billigare penning.

Banverket konstaterar dock att perioden var för kort för att göra en riktig utvärdering och att de entreprenader som utvärderats till stor del är på lågtrafikerade banor.

Banverket tycker att det på slutet varit för få anbudsgivare, och är orolig för att marknaden inte klarar av det mycket stora antal upphandlingar som egentligen skulle ha gjorts under 2004.

"Detta är inte är lämpligt, bland annat av resursskäl för både beställare och entreprenörer", skriver cheferna för Banverksregionerna i ett brev till entreprenörer.

Efter de fyra underhållsentreprenader som nu är ute på förfrågan, kommer Banverket inte att sätta några definitiva datum för kommande upphandlingar förrän en djupare utvärdering skett till sommaren.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons