Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banverket avvisar krav

Annons

Ludvikaföretaget Rundvirke Poles har som tidningen tidigare berättat trefaldigat sitt skadeståndskrav på Banverket. Rundvirke kräver 10,7 miljoner plus ränta då vd Tommy Karlsson hävdar att Banverket bröt mot lagen om offentlig upphandling.

Tvisten uppkom i juni 2001, efter att Banverket gett konkurrenten Industrial Quality Recyclings, IQR, i Trollhättan uppdraget om destruktion av runt 70 000 kasserade impregnerade järnvägssliprar, ett uppdrag som sedan visat sig vara mer omfattande.

Rundvirke anser att konkurrenten getts möjlighet att andra sitt anbud och Banverket hävdar att det var betydelselöst för upphandlingen.

Inför rättegången i Falu tingsrätt så hävdar nu Banverkets chefsjurist Carlotta Lindmark att de bestrider Rundvirkes yrkanden, de har skött upphandlingen enligt lagens regler. Banverket anser att Rundvirkes beräkningen av skadeståndets storlek dessutom har så stora brister och felaktigheter att verket inte anser att den kan få ligga till grund för skadeståndsanspråket.

Banverket beräknar IQR:s vinst under avtalstiden till cirka 4,5 miljoner.

Om nu tingsrätten skulle döma ut ett skadestånd så bedömer chefsjuristen att det kan bli på högst en halv miljon kronor enligt beräkningsgrunder i domar i högsta domstolen.

Banverket menar att ett expertföretag på destruktion av järnvägsslipers måste vara det företag som kan göra bäst vinst.

Dessutom ifrågasätter Banverket om Rundvirke ens skulle kunnat och har miljötillstånd till att lagra och bränna så stora mängder kresotsliprar i Ludvika och Kälarne.

Falu Tingsrätt, har ännu inte, trots 135 inlagor i målet satt ut något datum till förhandlingen av den nu snart tre år gamla tvisten.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons