Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bantade bidrag upprör

Annons

När studieförbunden träffades i går för att diskutera de bantade bidragen skrädde de inte orden om vad de tyckte om kulturnämnden.

Innan kulturnämndens budget togs av kommunen i slutet på november hade studieförbunden fått signalen att inga förändringar skulle ske.

- Och så vänder man på kuttingen på det här sättet, säger bildningsförbundens ordförande Lars Holmbom.

De pengar kulturnämnden sparar på bidragen ska gå till nämndens egen verksamhet som ökat, bland annat på grund av att Falun blivit kulturarv. Det är helt fel att kommuner ska stå för kulturarrangemang, menar Lars Holmbom.

- Det ska arrangeras av människor och inte kommuner, säger han och pekar på att runt 100 000 personer per år besöker något av studieförbundens arrangemang.

Förutom det går 18 000 personer i studiecirklar och det är en tredjedel av kommunens befolkning, tillägger Holmbom.

Förslaget att banta bidragen kom från kulturchefen Anders Lundgren. Och honom skjuter förbunden lika skarpt på som på kulturnämnden.

- Om man är så okunnig om kulturfrågor och vad vi står för så ska man inte sitta som kulturchef, säger Holmbom.

Att kommunen sedan lägger 400 000 kronor på Melodifestivalen, som går en enda kväll, känns som ett slag i ansiktet på förbunden.

- Det är så hårresande att man blir knottrig, säger Holmbom.

- Och vi får inte ens tack-ska-du-ha från kommunen för det vi gör utan en spark i baken, säger Ann Borres-Back från NBV.

De anser att kommunen inte tycks ha en aning om folkbildningens betydelse. På ett enkelt sätt kan människor öka sin kunskap och därigenom blir bland annat föräldrar bättre förebilder för sina barn.

Och även ungdomarna är stora vinnare genom förbundens särskilda satsningar på dem, menar Björn Lindström från Studiefrämjandet. Han pekar bland annat på alla aktiviteter kring musiken.

I dag vet inte förbunden hur de ska hantera situationen. De har redan lagt sina budgetar och planerat sin verksamhet utifrån signalerna om oförändrade bidrag.

Nu måste man spara, men hur och på vad? Ökade avgifter ger färre cirkeldeltagare. Ska man minska på personal och verksamhet?

Minskad verksamhet ger också minskade statsbidrag.

Länets studieförbund fick förra året 30 miljoner kronor från staten och de pengarna kommer indirekt kommunen till godo i form av hyra för lokaler vi använder och skatteinkomster från våra anställda, hävdar Lars Holmbom.

- Jag tror inte kommunen förstår vad den gjort, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons