Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankrånare brände bytet på lotter

Annons

Vad gör de egentligen på banken efter tre? Två anställda på en kinesisk bank stal 45 miljoner kronor ur valvet _ och brände nästan hela bytet på lotter.

Den 34-årige tvåbarnsfadern Ren Xiaofeng och hans kollega Ma Xiangjing, 37, arbetade på Kinas jordbruksbank i industristaden Handan i Hebeiprovinsen sydväst om Peking. När de fick ansvaret för bankens valv började de snart drömma om ett liv i sus och dus. Men för att nå dit smidde de inga storstilade planer om det perfekta brottet _ de bara lånade lite pengar till lotter.

Sedan Ren och Ma fått var sin nyckel till bankvalvet lyckades de komma över koderna som krävdes för att ta sig in. Den 1 april stannade de kvar efter bankens stängning, bröt strömmen till bevakningskamerorna i valvet och lånade 45|000 kronor. Rubbet gick till lotter.

Emellertid visade sig alla lotter vara nitar. Ren och Ma beslöt sig för att ta ett nytt lån. Och ett till. Sedan ännu ett.

Medan nitlotterna _ inte sedelpackarna _ samlades på hög blev de båda kumpanerna allt mer desperata. På ett par veckor tog de ut över 40 miljoner kronor.

Den 13 och 14 april gjorde de ett sista försök och plockade ut drygt 7 miljoner kronor. De sade till sina fruar att de skulle på en affärsresa, köpte lotter för ytterligare 5,3 miljoner kronor och tog skilda vägar. Två dagar senare anmälde banken att den blivit rånad och polisen skickade ut rikslarm. Medierna hakade på och spekulerade att rånarna var förhärdade brottslingar som redan flytt landet eller att de var moderna Robin Hood-figurer.

Men tiden i frihet blev kort. Ma greps efter två dagar på flykt i Peking med en halv miljon kronor på fickan. Dagen efter hittades Ren i kuststaden Lianyuangang med drygt 3 miljoner kronor. De kommer nu att åtalas för korruption och försnillande av allmänna medel.

TT

Mer läsning

Annons