Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankgiro vs. postgiro

Annons

Falu Energi & Vatten har på senaste mottagen faktura avseende november månad meddelat att från och med nästa faktura övergår de till bankgiroinbetalning.

När man tidigare skulle göra inbetalningar till Skatteverket fick man vid besök i deras reception säga till om man ville ha inbetalningskort för postgiro eller bankgiro.

Tidigare fick man på slutskattsedeln två förtryckta inbetalningskort ett för postgiro och ett för bankgiro. För personer med eget postgiro var det då enkelt att ta aktuellt inbetalningskort. Numera gäller för Skatteverket också inbetalning enbart till deras bankgirokonto.

Det kanske är en form för rationalisering. Som den lilla myran i samhället måste man givetvis finna sig i detta.

Har man i dag ett eget fungerande plusgiro så kan man via detta inte göra några inbetalningar för räkningar med utskrivna bankgiroinbetalningskort. Har man däremot privatgiro eller liknande via sin bankförbindelse går det bra att lämna såväl plusgiroinbetalnings- som bankgiroinbetalningskort på samma betalningsorder.

Kanske Nordea som övertog tidigare postgirot med sitt nuvarande plusgiro skulle kunna erbjuda sina plusgirokunder möjligheten av inbetalning till bankgiro på samma sätt som motsvarande privatgiro medger. Då flera företag och myndigheter tycks övergå för inbetalning via bankgiro torde detta på sikt utarma det fina system som plusgirot är och betyder för så många enskilda personer i vårt land.

Kan Nordea ta en sådan utmaning?

HELNÖJD POSTGIROIT SEDAN 1960-TALET

Mer läsning

Annons