Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankerna drar åt

Annons

Under 2003 lånade Almi Dalarna ut 55 miljoner kronor till företag. Under de tre första månaderna i år har man redan lånat ut 25 miljoner kronor. Med den här takten så blir det totalt 100 miljoner kronor i år. Under samma period har antalet kunder fördubblats från 50 till 100.

Hans Astorin ser ett tydligt samband mellan det ökade lånebehovet och en lagändring som började gälla den 1 januari i år. Tidigare har det varit så att banken och staten har varit de första som fått ta hand om de återstående tillgångarna vid en konkurs. Banken har haft rätt att få ut 100 procent av den utlånade summan och staten har kunnat ta ut 100 procent av eftersläpande skatter och avgifter. Nu har staten mist hela sin förtursrätt och bankerna kan bara få ut 55 procent av det utlånade beloppet. För nya lån gäller redan de ändrade reglerna. För gamla företagslån slår det nya systemet igenom från och med nyår. Bankerna har alltså ett år, 2004, på sig för förberedelser.

Enligt Hans Astorin har lagändringen fört med sig att:

q Bankerna kräver större personliga säkerheter, det vill säga företagaren kan få pantsätta exempelvis det egna huset för att få lån till bolaget.

q Bankerna är mindre villiga att låna ut pengar. Om ett bolag vill nyinvestera i en maskin så får företaget inte köpa in den själv utan banken köper in den och så får bolaget leasa den av banken eller så får företaget leasa den av en annan kreditgivare.

q Två grupper av företagare har fått svårare att få lån. De som inte har drivit ett bolag tidigare och de som har etablerade företag utan större lönsamhet.

Föreningssparbanken och SEB i Falun bekräftar bilden till viss del, och tycker att andra synpunkter är felaktiga.

- Vi har blivit ålagda att titta på våra säkerheter. Finns det företag där det är tunt? säger Jan Fällman, kontorschef för SEB.

Ingen av bankerna säger att de har gjort det svårare att låna. Däremot säger de att de numera försöker minska utlåningen mot företagshypotek, och vill få kunderna att klara investeringarna genom leasing och få dem att låna på fakturorna i stället för att vara beroende av checkkredit.

Hos Företagarna i Dalarna märker man bland sina medlemmar att bankerna har ändrat reglerna.

- Det vi har hört är att det är svårare att teckna och ta lån. Speciellt på orter där fastigheter sjunker i värde. Där kräver man en annan säkerhet, till exempel privata fastigheter, som man inte gjort tidigare, säger Lisbeth Hedin-Sahlin, vid Företagarna i Dalarna.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons