Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankens råd blev dyrt

Annons

Egentligen är 78-årige Ingemar Främst trött på hela historien, men han berättar den gärna igen om det kan leda till rättvisa.

- Jag skulle vilja reda ut det här innan jag dör. När man är i vår ålder borde man få slippa så här tråkiga saker, säger han.

Det hela började med ett telefonsamtal. Det var en rådgivare från banken som ville träffa Ingemar och hans hustru.

- Vi blev glada och tacksamma för att få en bankrådgivare eftersom vi båda var gamla, säger Ingemar.

Samtalet var förtroligt och slutade med att makarna Främst köpte kapitalförsäkringen Arv&Gåva.

- Han fick oss att skriva på. Det fanns ett förtroende mellan oss och den bank som vi hade gjort affärer med i 45 år, säger Ingemar.

Allt gick bra till en början. Ingemar bevakade kapitalet aktivt. Efter knappt två år fick han rådet att placera alla pengar i aktiefonder inom ramen för Arv&Gåva. Han följde bankrådgivarens råd, men bara ett par månader senare bestämde han sig för att sälja fonderna.

- Men jag fick inte sälja. Fonderna var fastskrivna av rådgivaren. Jag fick en chock, berättar Ingemar som började misstänka att han var lurad.

I efterhand har han förstått att köpet av Arv&Gåva innebar en extra utgift på 51 000 kronor i reaskatt. Varje år tvingas han också betala avkastningsskatt på 2,5 procent av bruttobeloppet, trots att börsen under samma tid sjunkit med över hundra procent.

På drygt ett par år hade makarnas kapital krympt från knappt en miljon till en halv miljon kronor.

- Vi blev lamslagna, säger Ingemar som på senare tid samlat kraft för att om möjligt skipa rättvisa. Han har skrivit otaliga brev till toppolitiker och tjänstemän och försökt lägga fram sina klagomål för banken.

- Vi har varit sparsamma i alla år, ändå är det vi som blir lurade. Bankmännen kan så lätt räkna ut hur de ska lura oss pensionärer eftersom vi är den svagaste gruppen. Vi känner oss kränkta, säger han.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons