Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banken i Idre stängd igen

Annons

Det var många julhandlare som förgäves ryckte i dörren till Föreningssparbanken i Idre, det enda bankkontoret i norra Dalarna. Tio mil från närmaste öppna kontor, i Sälen. "Kontoret stängt på grund av personalbrist" var budskapet på dörren.

- Förr när det var tre anställda så fungerade kontoret perfekt, men nu när de bara har två anställda så händer det här, suckade en besviken kund.

Idre är lite av ett Klondike, med hög puls under vintermånaderna och massor av aktiviteter. Men bankkontoret i Idre är sårbart med bara två anställda.

- Tyvärr blev det så i fredags att vi tvingades hålla kontoret stängt, konstaterar bankchef Lars Vilhelmson.

- Reglerna är att vi måste ha två personer på plats för att kunna ha öppet, säger Lars.

Under fredagen ställde sjukdom till det för kontoret i Idre.

- På måndag ska vi skicka upp en man från kontoret i Mora för att säkra öppethållandet i Idre, men hur gärna vi än vill så är det här vad vi mäktar med.

- Alternativen är den här lösningen eller inget kontor alls och då tror jag alla håller med mig om att det här är ett bättre alternativ.

I stället vill Lars Vilhelmson slå ett slag för bankens samarbete med Ica.

- På Ica på Idre Fjäll går det att göra kontantutag på 2000 kronor och på Ica i byn går det båda att ta ut och sätta in pengar. Där ska en kund kunna ta ut 8000 kronor. Sedan finns ju uttagsautomaten vid banken, påtalar Lars Vilhelmson.

- Jag beklagar självfallet om kunder får problem, men vill helst själv glädja mig åt att vi nu har två lokalt anställda på kontoret samt samarbetet med Ica. Det gör att vi ändå inte ska vara alltför sårbara och när det gäller företagstjänster så har vi personal från Mora som gärna åker upp till Idre om företagen önskar, säger Lars Vilhelmson.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons