Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bänkarna är tillbaka i Sollerö kyrka

Annons

För ett par år sedan tog Sollerö församling bort fyra kyrkbänkar för att få rum för en fotoutställning. Församlingen missade att anmäla tillstånd för flytten, vilket föreskrivs i kulturminneslagen.

För en tid sedan krävde länsstyrelsens kulturmiljöenhet att de fyra bänkarna måste återställas.

-Nu har vi satt tillbaka de fyra bänkarna, bekräftar Mats Lafvas, ordförande i Sollerö församlings kyrkoråd.

Han uppger att församlingen ska skicka in en ny ansökan för att få bort dem igen.

-På den aktuella ytan hoppas vi kunna placera ett räcke för att ge utrymme till handikappade. Först måste vi ta fram en lösning på hur miljön kring handikappräcket ska utformas. Det kan dröja ett par år, säger Mats Lafvas.

Han uppger att kyrkorådet tagit beslut om att flytta tillbaka bänkarna efter länsstyrelsens krav.

Ursprungligen fanns åtta kyrkbänkar på den aktuella platsen. I samband med ombyggnaden 1992 gavs godkännande för att flytta bort fyra av de åtta bänkarna.

Trots glädjen över att bänkarna kommit tillbaka är Ulla Göransson ändå besviken över hur en del lokala kyrkopolitiker hanterat ärendet utan att ge klara besked till församlingsborna.

-Jag har fått respons från flera församlingsbor. De har reagerat på samma sätt som jag. De aktuella bänkarna kan betraktas som sorgebänkar med känslovärde för många församlingsbor. Jag förstår inte hur någon Solleröbo kan skada kyrkan på det sätt som skett när bänkarna togs bort från kyrkan utan tillstånd.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons