Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bangladesh: Män hängda för bombdåd

Annons

Vågen av bombdåd i november 2005 tog 28 bangladeshiers liv, inklusive två domares.

I dag hängdes sex islamistiska ledare för dåden.

Männen mötte döden i fyra olika fängelser i Bangladesh.

Omedelbart efter hängningarna trappades säkerheten upp i det oroliga landet, där undantagstillstånd råder efter politisk oro och våldsamma kravaller i januari. Polis och medlemmar av en särskild elitstyrka sågs patrullera huvudstaden Dhakas gator. Avrättningarna genomfördes två veckor tidigare än planerat, uppgav myndigheter.

Landets polischef Nur Mohammad varskodde om att några aktivister fortfarande var på fri fot och att de kunde genomföra mindre angrepp.

De sex islamisterna var dömda för en serie bombdåd runt om i Bangladesh i november 2005 som krävde minst 28 liv. Männen sägs också ligga bakom de närmare 400 sprängningar som skedde parallellt på olika platser i landet den 17 augusti samma år. Enligt Reuters hängdes bland andra Bangla Bhai, ledare för den förbjudna gruppen Jagrata Muslim Janata Bangladesh och Shayek Abdur Rahman, högste ledare för Jumatul Mujahedin Bangladesh. Totalt har 30 personer gripits för bombdåden 2005, en stor del av dessa avtjänar nu långa fängelsestraff.

Sprängningarna var riktade mot bland andra regeringsföreträdare och domstolar. De tros vara del av en kampanj som syftade till att införa stränga islamiska sharialagar. Bangladesh är muslimskt men har ett sekulariserat rättssystem som grundades när landet var en brittisk koloni.

TT

Mer läsning

Annons