Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandidosmannen kom inte

Annons

I går inleddes tingsrättsförhandlingarna mot två Faluföretagare som tillsammans har drivit en firma i byggbranschen. Nu står de båda männen, en 38-åring och en 39-åring, åtalade för grovt skattebrott, eftersom de genom att lämna oriktiga uppgifter i skattedeklarationer kunde ha undanhållit en halv miljon kronor i skatt, om detta inte upptäckts.

De står också åtalade för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll, då de misstänks ha bokfört osanna fakturor på nära en miljon kronor. De osanna fakturorna skulle enligt åklagaren vara en täckmantel för de bankuttag som gjorts för att betala svarta löner till anställda och företagsledning.

Ett av de företag som skrivit ut osanna fakturor till den aktuella byggfirman företräds av en 37-årig före detta Falubo. Han har i medierna kallats Bandidosmannen, på grund av sin koppling till det kriminella mc-gänget. Han var också en av de sju män som greps av internationella insatsstyrkan då han deltog i ett möte mellan kriminella på Grand hotell våren 2002.

37-åringen var under förra hösten kallad till rättegång för inblandning i en svartjobbshärva gällande byggföretagare i Falun och Borlänge. Han var då misstänkt för medhjälp till bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll och skattebrott. Men han dök aldrig upp vid rättegången, och målet har för hans del ännu inte avgjorts.

Då liksom nu har han medverkat till brotten genom att i ett firmanamn skriva ut fakturor för jobb som aldrig utförts. En av de två Faluföretagarna som nu står inför rätta har i tidigare polisförhör erkänt att han och hans medåtalade medarbetare kommit överens med 37-åringen om upplägget.

Genom att 37-åringen skrev en osann faktura kunde företagarna dölja att deras uttag från banken gick till svarta löner. De betalade fakturabeloppet direkt till 37-åringens konto, varpå han tog ut pengarna och betalade tillbaka dem kontant. 20 procent behöll 37-åringen själv.

37-åringen har i polisförhör sagt att han upprättat fakturorna på uppdrag av två personer som han stod i skuld till och kände sig hotad av. Dessa två personer ska ha fått de 20 procent som Falu-företagarna gav honom.

37-åringen, som har skyddade personuppgifter, är nu försvunnen. Trots Falu tingsrätts upprepade försök att kalla honom som vittne i den nu pågående rättegången, har han inte gått att nå.

I januari i år dömdes han till ett och ett halvt års fängelse för rån och utpressning. Detta då han ska ha hotat och misshandlat en Stockholmsföretagare i byggbranschen då han drev in en skuld för ett annat företags räkning. Domen har överklagats till hovrätten.

Åklagaren i det nu aktuella ekobrottmålet i Falun har beslutat att inte åtala 37-åringen för medhjälp till brott. En eventuellt fällande dom skulle inte ha någon betydelse gentemot det straff som redan utmätts för torpeduppdraget i Stockholm, anser hon.

I dag fortsätter rättegången mot de två Faluföretagarna i Falu tingsrätt. Utan det planerade vittnesmålet från den 37-årige Bandidosmannen.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons