Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bältet räddade deras liv

Annons

När bussen de färdades i krockade med en skogstraktor strax söder om Filipstad tvingades bussföraren till en häftig inbromsning. Hade ungdomarna inte suttit fastbältade är det mycket troligt att olyckan fått en mera dramatisk utgång.

- Bussföraren ska ha all heder av att han var så kategorisk att alla skulle sitta fast. Han gick igenom säkerheten med oss innan bussresan påbörjades.

Det är föräldrarna Jonny Sundman och Peter Thögersens första kommentar sedan de lämnat vårdcentralen i Filipstad och kan pusta ut efter den otäcka olyckan.

Visserligen fick samtliga elever föras till sjukhus, men det var mer en säkerhetsåtgärd än av akut nöd.

Fem skolungdomar transporterades till Karlskoga sjukhus för att få smärre blessyrer omsedda. Ett av skolbarnen var också chockat.

Övriga elever fick uppsöka vårdcentralen i Filipstad för en läkarobservation.

Ett par timmar efter den otäcka upplevelsen kunde elever och de fyra medföljande föräldrarna åka hem igen. Då hade bussbolaget i Malung skaffat fram en ny buss som med Börje Halvarsson vid ratten såg till att eleverna kom hem till Järnabygden igen.

Oyckan inträffade på riksväg 26, ett par kilometer söder om Filipstad. Bussföraren Lennart Larsson kom i kapp en skogstraktor med ett timmersläp.

På en raksträcka påbörjade bussföraren en omkörning av skogstraktorn.

- Plötsligt, utan tecken eller annan förvarning, gjorde traktorföraren en vänstersväng och jag hade bara att slänga mig på bromsen, berättar Lennart Larsson.

Traktorn hann av vägen, men släpet blev påkört av bussen och för några minuter uppstod ett mindre kaos i bussen.

Tack vare närheten till Filipstad dröjde det inte länge förrän räddningsfordon nådde fram. Järnabarnen och de medföljande föräldrarna fick därmed snabb hjälp.

Då hade Järnaelevernas föräldrar redan kostaterat att alla ungdomar klarat sig utan allvarliga skador.

Några slog huvudet i framförvarande bussäte och någon bet sig illa i läppen, men ingen hade skadat sig allvarligt.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons