Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bälter Swen får sitt torg

Annons

Bälter Swen Ersson var en betydelsefull man i Mora under ett halvt sekel, från mitten av 1850-talet till seklets slut. Men han sägs också ha varit "en procentare som lånade ut pengar till folk som sedan fick gå ifrån sina gårdar".

Socialdemokraterna Thor Nordlund och Gösta Frost yrkade avslag på att döpa om Vasatorget av denna anledning.

Ulla Rombo, kd, fullmäktigeledamot och kulturnämndsordförande berättade om Bälter Swens insatser som kommunalman, riksdagsman och hur han som nykterhetsivrare tog det djärva greppet att öppna en kommunal krog och dumpa priset på sprit.

När alla andra krogar gått i konkurs, stängde Bälter Swen Ersson den kommunala krogen, för då hade han uppnått sitt syfte.

Brita-Maria Nordström, Morapartiet, hörde till de som var tveksamma till namnbyte och yrkade avslag.

- Nog för att han var en framsynt man, men jag vet inte om vi ska ge honom ett torg för det och bli du och bror med honom. På 1800-talet var man inte det, sade Nordström, som även hon nämnde hans "alternativa sidor".

Fel torg tyckte Brita Maria Nordström också att Vasatorget är. Fridhemsplan hade varit bättre och torget borde dessutom ha fått namn efter en kvinna.

Anders Stikopers, fp, tyckte att om namnet Bälter Swens torg ska ifrågasättas på grund av det negativa som kommit fram om personen, så borde även namnet Vasatorget ifrågasättas, eftersom Gustav Vasa också hade mindre bra sidor.

Christina Bröms, c, sade denna kväll ingenting i ärendet. Tidigare har hon tyckt att fler förslag på namn skulle tas fram och har även yrkat på återremiss.

De som från början föreslog att Bälter Swen Ersson skulle hedras med ett eget torg var Gunnar Kärrbom, Ola Grudin och Anders Romson.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons