Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Balk i taket brast inne i köpcentrum

Annons

Det var vaktmästaren Jan-Erik Kallur som upptäckte att den grova takbalken av limträ hade brustit när han anlände på torsdagsmorgonen.

Balken sitter rakt över Willys kassasektion. När balken brast, har det blivit sättningar i hela huskroppen som mäter ett par tusen kvadratmeter. Det har uppstått sprickor i väggarna på flera ställen och det fanns antydningar till sprickor i flera takbjälkar.

Affärshuset stängdes och området spärrades av. Kommunens räddningschef, Per Kjellin, och stadsarkitekt Konny Kolping tillkallades och Per Kjellin beordrade all personal vid de tre nämnda företagen att lämna huset.

Konny Kolping förklarade att han under sina 30 år som arkitekt aldrig hört talas om att en limträbalk av den här grovleken brister. Det är i den gamla delen av centrumbyggnaden, den som ursprungligen inrymde Hemköp, som takproblemen uppstått. Byggnaden uppfördes för 33 år sedan och tillbyggdes 1991.

I den nya delen finns, i källarplanet, en möbelaffär, en blomsteraffär, en leksaksaffär och en tygaffär. Dessa verksamheter ansågs inte beröras av någon rasrisk och fick därför ha öppet under torsdagen.

Fastigheten ägs av Axfast, och där säger vd Erik Lindvall att WSP teknikkonsulter anländer till Mora på fredagen tillsammans med Olof Erstorp, Axfasts egen projektansvarige.

Tillsammans ska de bedöma vilka åtgärder som måste vidtas innan affärshuset kan öppnas igen.

- Sedan vi underrättats om det inträffade, har den första åtgärden varit att spärra av området och se till att ingen blir skadad. Därefter har försäkringsbolag kontaktats och på fredagen kommer nämnda besiktning att göras. Jag kan för dagen inte bedöma hur länge vi måste hålla huset stängt, förklarade Erik Lindvall på torsdagen.

Uppemot 35 personer arbetar i den del av centrumbyggnaden som nu är stängd.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons