Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Balettävling som funnit sin form

Annons

Det lettiska paret fick även publikpriset. I tävlingen för äldre dansare 19-21 år vann norskan Caroline Roca.

Det var sextonde gången som balettävlingen i Mora arrangerades. Det var många som kommit till parken för tillställningen.

Dess kvalitet vässas för varje år. Anledningen är att de deltagande länderna nu permanentats till åtta. Hela Norden och Baltikum medverkar. Nationella deltävlingar i varje land filtrerar fram de bästa till Mora. Efter semifinal i fredags fanns 15 finalister kvar. Finland har dominerat med vinster de senaste åren. Men nu tystnade den medföljande hejaklacken tidigt. För redan i tävlingens inledning imponerade Viktor 16 år och i par med Linda Silina, 15 år.

Till en komposition av Verdi blev det en skönhetsupplevelse. Linda dansade lätt där Viktors kropp likt en gracil lyftkran, alltid fångande upp och svängde Linda. Viktors handföring var gentlemannalik.

Det unga lettiska dansarparet fick dela på prischecken som uppgår till 10 000 kronor. Andra respektive tredje pris gick till den litauiska dansösen Sabina Guravska 15 år och Artjom Maksakov, en estnisk 18-åring. De fick prischeckar på 5 000 respektive 3 000 kronor.

Artjom Maksakov fick även pris i kvällens andra tävling för dansare mellan 19-21 år fast han inte deltog.

Anledningen var att juryn ansåg att endast två av deltagarna platsade i en final, fast det var tre pris som skulle delas ut.

De tre främsta i Mora är direktkvalificerade i en internationell balettävling i franska Grasse i november. Därför plockade juryn ut Artjom till den tävlingen. Dels för hans kvalitet som dansare och dels för att han fyller 19 år om en månad.

Den nya balettävlingen för äldre var en angenäm variant. Förutom ett klassiskt framförande ingår även en modern dansvariant. Båda deltagarna, norska Caroline Rocas och finske Petri Sulevi Sihvola, gav kvällen ytterligare en dimension. Framförallt Petris barfotade akrobatik var ett friskt inslag. Caroline som dansade modernt i balettskorna hade problem med halkan på golvet, men klarade av svårigheterna vilket räckte till seger. Modernt med mycket kroppslig känsla visade förra årets vinnare Tiina Myllymäki, som kom tillbaka för gästspel.

Populärt publikinslag var även den moldaviska folkloregruppen Ciocarlia. 19 av gruppens 80 dansare, på turné under Moras balettfestival, bjöd bröllopsdans och folkdans.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons