Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakunordern kan landa på 17 miljarder kronor

Annons

Det nya HVDC-projektet från Bakundammen på ön Borneo till Malaysia har diskuterats i omgångar sedan 2003 mellan ABB, ett företag som heter Eden Enterprises samt Malaysias regering.

Det är ett något mindre projekt än det ursprungliga HVDC-projekt som ABB fick 1996 och som dog med asienkrisen 1997.

Enligt Eden så omfattar HVDC-projektet två 670 kilometer långa 800 megawattskablar i Sydkinesiska sjön och en lika lång landlinje i Sarawakprovinsen på Borneo. Det nya HVDC-projektet har kostnadsberäknats till 2,4 miljarder dollar, 17 miljarder kronor.

Hur stor del av projektet som tillfaller ABB i Sverige är okänt. När det för tio år sedan handlade om tre 670 kilometer långa kablar så planerade Karlskrona att anlita en konkurrent för att tillverka någon av kablarna. ABB tillverkar inte heller de landlinjer som ska byggas.

ABB:s kommande uppdragsgivare Sime Darby Bhd väntar sig att få regeringens uppdrag att driva det konsortium som ska bygga kabellänken som tidigare diskuterats med Eden.

Efter att ABB och ABB:s uppdragsgivare Ekran kastades ur Bakunprojektet 1997 så tog staten över projektet. 2000 bildade staten bolaget Sarawak Hidro som inledningsvis skalade ned det med färre turbiner. Tanken var att det skulle byggas aluminiumsmältverk som skulle drivas med Bakunkraften.

Men nu behövs kraften på fastlandet och ett par nya dammar diskuteras också på Borneo. Det kan innebära ytterligare kabelprojekt längre fram.

Dammen fortsatte att byggs av Malaysia-China Hydro JV konsortium där Sime-gruppen nu är ledande. Elutrustningen till dammen levereras av Impsa från Brasilien och franska Alstom. Bakundammen väntas vara fullt utbyggd till 2009.

Blir projektet av blir Bakunkablarna världens längsta och kraftfullaste. Dagens största sjökabellänk är ABB:s Nornedprojekt mellan Norge och Nederländerna är på 700 megawatts effekt med två 580 kilometer långa kablar.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons