Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakterier i vattnet

Annons

Det är inte nog med att björnarna härjar bland äppelträden i Över- och Yttertänger. Nu finns det bakterier i kommunens vatten också. Så nu rekommenderas 185 fastigheter i byarna är att koka dricksvattnet den närmaste veckan.

Det är kommunens vattenverk som gick ut med den rekommendationen i går sedan ett vattenprov visade sig innehålla fler koliforma bakterier än det tillåtna.

Och för att undvika risken med bakterier i samband med förtäring, dryck samt matlagning rekommenderas kokning av allt vatten. För övrigt utnyttjande finns inga inskränkningar.

VA-chef Gerhard Pantsari misstänker att bakterierna kom in i ledningen när en vattenläcka lagades i förra veckan mellan Rönndalen och Tänger.

Det är den enda förklaringen han kan tänka sig.

- Han har aldrig varit med om något liknande sedan han började arbeta med vatten 1966, säger han.

Redan i går började arbetet med att rena vattnet som går i ledningen från Rönndalen och upp till byarna.

Vattnet kommer från vattenverket i Enviksbyn.

- Vi har ett kontrollprogram och tar vattenprov med viss frekvens. Vi upptäckte att det fanns bakterier för ett par dagar sedan. Normalt tar vi då ett nytt prov och det har vi kört nu .

Provet visade att vattnet var otjänligt. Det är det vid 10 koliforma bakterier per 100 milliliter vatten.

- Här hade vi 15 stycken, säger han.

Nu kommer vattnet att kloreras för att man ska få bukt bakterierna och ledningarna ska spolas. Under spolningsarbetet kan vattnet bli missfärgat av lossrivna partiklar i ledningarna.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons