Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakslag för polisskola

Annons

Igår beslöt regeringen att lägga ned Agneta Starks polisutbildningsutredning. En månad innan resultatet skulle ha presenterats. Istället tillsätts en ny utredning, som ska vara klar i mars 2008.

-Jag är inte så glad åt det, säger Agneta Stark, särskild utredare, och rektor för Högskolan Dalarna.

Igår träffade hon justitieminister Beatrice Ask, och delgav henne sina synpunkter.

-Omedelbart bör man göra en del saker. Det har jag framfört till ministern. Man skulle ganska snart kunna lägga utbildningen på fler orter. En expansion i Stockholm löser inte problemen med rekryteringen i glesbygd.

Även om utredningen är nedlagd kommer Agneta Stark att skriva en rapport. Den kommer att innehålla slutsatser och analyser.

Beslutet att skrota utredningen väcker starka reaktioner:

- Brutalt och klantigt, säger riksdagsman Peter Hultqvist (s), som ska ta upp en diskussion i riksdagen.

Polisutbildningsutredningen har tittat på hur utbildningen helt eller delvis kan omvandlas till en högskoleutbildning. Något som Högskolan Dalarna lagt ned stort arbete på. Ett koncept med en utbildning i Borlänge har presenterats. Nu faller de tankarna. I alla fall tills vidare.

Hultqvist tror att beslutet beror på ett motstånd mot att förlänga utbildningen och att koppla den till högskolan. Han tror att det istället blir expansion i storstadsområdena.

I det nya utredningsuppdraget ingår att granska dagens utbildning. Antagning, rekrytering, vidareutbildning, form och innehåll. Utredaren ska lägga förslag på hur polisutbildningen bör reformeras, så att den motsvarar de krav som ställs på polisen i ett längre perspektiv.

Andrew Casson, chef för utbildning och forskning vid Högskolan Dalarna:

-Vi är bestörta och kan inte begripa det här. Vi har lagt ned stort arbete och försökt få till ett förslag som tillgodoser alla brister i dagens polisutbildning. Ett koncept som gör att det knyts till högskolans övriga utbildning.

Planerna var långt gångna:

- Vi kunde sätta igång inom ett år. Vi hade också löften om finansiering av ett nytt hus i Borlänge.

Casson ser dock inte slaget som förlorat. Nu handlar det om att påverka opinion och politiker. I förlängningen justitieministern och regeringen. Men någon utbildningsstart i Borlänge om ett år, blir det inte. Casson tror att det till slut blir en polisskola i Dalarna, även om det tar något år till innan den är verklighet.

-Vi ger oss inte.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons