Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakslag för lettiska regeringen

Annons

Lördagens folkomröstning i Lettland lockade för få röstande för att vara giltig. Och dessutom var frågan omröstningen gällde redan överspelad.

Resultatet blev ändå en knäpp på näsan för regeringen.

En del hade kritiserat folkomröstningen som ett slöseri med tid och pengar. Folket hade att säga ja eller nej till en omdiskuterad säkerhetslagstiftning, som regeringen redan dragit tillbaka. Avgående presidenten Vaira Vike-Freiberga ville ha ett nej till lagstiftningen, som hon själv tidigare lagt in sitt veto mot.

När nästan alla röster hade räknats natten mot söndagen var valdeltagandet strax över 314|000 röster. För att utgången skulle vara giltig hade det krävts 453|000 röster, enligt valkommissionen.

Av dem som röstade var det runt 94 procent som stödde presidenten och sade nej till lagarna. Det var en framgång för henne, men samtidigt var det låga valdeltagandet ett bakslag eftersom hon understrukit vikten av att gå och rösta.

Enligt Vike-Freiberga skulle lagen ge regeringen för mycket makt över säkerhetstjänsten och ge för många personer i Natolandet tillgång till statshemligheter.

Premiärminister Aigars Kalvitis har envist tillbakavisat alla tolkningar om att ett nej till lagstiftningen i praktiken betyder en misstroendeförklaring mot hans regering.

På söndagen efterträds den snart 70-åriga Vaira Vike-Freiberga som president av den 52-årige Valdis Zatlers.

TT

Mer läsning

Annons