Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakom stängda dörrar

Annons

I en ny rapport, "Bakom stängda dörrar - Om lidandet i kycklingindustrin", har Djurens Rätt granskat uppfödningen och de allvarliga problem som den innefattar. Kycklingproduktionen är varken sund eller resursbesparande. Den uppfyller inte djurskyddslagens krav på att djur ska skyddas mot lidande, kunna bete sig naturligt och inte avlas på sådant sätt att det medför lidande eller påverkar det naturliga beteendet negativt.

Kycklingen hålls i stora anläggningar med tiotusentals andra kycklingar, mer än 20 stycken trängs per kvadratmeter. Golvet, som är täckt med spån, blir snart så förorenat att många kycklingar får hudskador.

För att kycklingarna ska äta mycket är belysningen på 18 till 20 timmar om dygnet. En svensk studie 2001 avslöjade att endast 36,5 procent av kycklingarna i studien var fria från bendefekter.

Är du inte så sugen på kyckling längre? Varför inte grilla marinerat sojakött, tzayspett eller tofu?

Eller göra ett smaskigt grönsaks-paket med läckra såser? På så vis gör du både djuren, dig själv och miljön en stor tjänst.

LUDVIG LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons