Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakom stängd dörr

Annons

- Prata med Cathrine Coulianos, sade Eva Daniels, en av två enhetschefer inom hemtjänsten i Rättvik när FK besökte hemtjänstens lokal i vårdcentralen på onsdagen. Catherine Coulianos var inte anträffbar under måndagen när tidningen sökte henne. Hon hänvisade till onsdagen, men inte heller då kunde hon prata med FK.

Personalen som jobbar med Laps Care låste dörren till kontoret och svarade inte på några frågor.

Äldreomsorgschefen var till sist den som ville förklara och svara på varför Laps Care är en så känslig fråga.

- Jag vet inte heller vilket det faktiska problemet är, men det hör kanske samman med att flera stora förändringar genomförts inom hemtjänsten under kort tid. Schemaändringar, alla enheter som flyttat till den gemensamma lokalen i vårdcentralen. Jag skulle tro att det är orsaken till reaktionerna, säger Tage Gradin, äldreomsorgschef i Rättvik.

- Laps Care är ett planeringssystem där arbetsinsatserna inom hemtjänsten planeras. Uppgifter om personalens arbetsschema och dagens vårdbehov matas in i en dator som gör upp en arbetslista. Arbetsinsatser paras ihop med tillgänglig personal. Avvikelser eller förändringar under dagen ska rapporteras in till personal som sköter Laps Care. Oförutsedda händelser inträffar alltid, oavsett Laps Care. Jag säger inte att så är fallet, men det kan hända.

- Laps Caresystemet startade förra veckan och några misstag inträffade då. Vi har inte fått in rapporter om ytterligare misstag.

- Avsikten med Laps Care är naturligtvis att få bättre kontroll och en enklare planering. Vi har infört andra, större och mer omfattande datasystem och det har gått bra.

- Jag har svårt att förstå frustrationen. Vi strävar efter bättre kvalitet och naturligtvis tar det en tid att arbeta in systemet.

I centrala Rättvik finns västra och södra hemtjänstdistrikten. Södra distriktet provar Laps Care, i västra distriktet har också förändringar gjorts, dock utan Laps Care.

Laps Care ska även minska personalkostnaderna och Tage Gradin påpekar att arbetsplaneringen dubbelkontrolleras för att inga misstag ska begås.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons