Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakom scenen i Folkan

Annons

Kanske en text om hur det är att vara på scenen eller vad som rör sig i Urban Falk inför en föreställning? Jag beslöt mig för att hålla mig bakom scenen för att se hur det går till.
Efter några minuter står det klart att få torde ha sett en så stressad Urban Falk som jag. Långt innan barnen kommer sliter Urban med rekvisita, biljetter och tusen andra saker för att föreställningen ska funka.
Urban låter alla förstå att han inte vill ha något onödigt snack. Inte ens pressen behandlar han insmickrande.
Alla - och då menar jag alla - håller sig ur vägen när Urban kommer frustande i korridorerna - backstage.
Den sista tjurrusningen längs korridoren noterar jag att han har ett knippe biljetter i ena näven. Insläppet kan börja och det torde vara få kulturarbetare som kan fylla hela ”Folkan” som Urban - det är knökfullt.
Något försenat dras ridån och spelet kan börja. Urban övergår till sagoberättarens roll samtidigt som han håller ögonen på alla småknattar som vimlar omkring bakom scenen. Dessförinnan har han haft samling med alla skådisarna i salongen där han uppmuntrat och förmanat i lagoma doser.
Hur orkar han?
Tilläggas kan att det var elever från årskurs två från Kungsgårdsskolan och Prästgärdsskolan som spelade upp tre olika pjäser om bland annat Robin Hood, Askungen och Bamse.
Det kan tilläggas ytterligare: Att var på denna jord fyller man en hel teatersalong med anhöriga för att se barnteater? Det är vad Urban lyckats med i många år. Frågan är vad som kommer efter honom?

BERNT NORBERG

Mer läsning

Annons