Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baket får fart på bystugan i Tasbäck

Annons

Mjukbulla, tunnbröd och hårt bröd med hål i.

Det var full aktivitet i Tasbäcks bystuga i går när "hilkorna" satte fart på kavlar och bakugn.

- Det ska bli smörgåsar när vi reser majstången här i byn och så säljer vi resten, berättar Lassas Birgit Martinsson som var på plats redan före sju på morgonen för att ugnen skulle bli lagom varm till första gräddningen.

I tre år har kvartetten, som alla bär hilka på huvudet när det är bakardag, bakat bröd och sålt för att Bystugeföreningen i Tasbäck ska kunna betala av sitt restaureringslån.

- Jag vet inte riktigt hur mycket pengar vi bakat in, men nog är det en hel del, fortsätter Lassas Birgit.

Att brödet är gott och populärt är det ingen tvekan om.

När det är bakardag så letar sig flera Tasbäcksbor till bagarstugan i bystugans källare för att få nybakat bröd direkt från ugnen.

- Vi har egentligen ingen försäljning, men vissa stamkunder finns det allt, säger grädderskan Lillemor Wilson som representerar den nya generationen i bagarstugan.

När sista brödkakan gräddats hade de duktiga damerna omvandlat deg på sammanlagt 20 liter till brödkakor i massor.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons