Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakåt för bulgarisk ledare i EU-val

Annons

Bulgariens första val till EU-parlamentet blev ett bakslag för premiärministerns socialister.

Bara 29 procent av väljarna röstade.

Segrade gjorde det nya, högerorienterade uppstickarpartiet GERB vars galjonsfigur är huvudstaden Sofias borgmästare, Bojko Borissov. Partiet fick 21,7 procent av rösterna.

För GERB var EU-valet ett första test på om det är lönt att satsa på nästa val till det bulgariska parlamentet och därmed regeringsmakten.

Det regerande socialistpartiet och dess ledare, premiärminister Sergej Stanisjev, fick ihop 21,4 procent och dess koalitionspartner i den turkiska minioritetens parti 20,3 procent. De tre partierna tar sannolikt 15 av Bulgariens 18 mandat i EU-parlamentet, fem var.

Fjärde mest röster fick det ultranationalistiska, högerextrema Ataka, med drygt 14 procent. Ataka fördubblar antagligen närvaron i EU-parlamentet till två mandat och det sista väntas gå till den gamle kungen Simeon Saxe-Coburgs mittenparti, NMS, som jämte socialistpartiet förlorade mest stöd jämfört med det inhemska valet 2005 och fick 6,3 procent.

Socialistpartiets dåliga resultat antas bero på flera uppmärksammade korruptionsaffärer på sistone. Nyligen bad premiärministern sin ekonomiminister att ta time-out samtidigt som han sparkade ut två viceministrar efter misstankar om korruption.

I slutet av juni ska EU-kommissionen fälla en dom över Bulgariens arbete med reformer och mot korruption _ ett negativt omdöme kan innebära att det övriga EU inte kommer att erkänna utslag i bulgariska domstolar, till exempel.

Söndagens val var en följd av Bulgariens EU-inträde vid årsskiftet. Ledamöterna har sitt mandat fram till nästa ordinarie val till EU-parlamentet i juni 2009.

TT

Mer läsning

Annons